Maxi Cosi Pearl XP med Family Fix XP bas – en produktrecension

Maxi Cosi Pearl XP med Family Fix XP bas – en produktrecension

Hur länge ska lillasyster sitta ”ihopklämd” i sin bakåtvända bilstol? I min virtuella mammagrupp på Facebook (japp jag har en sån) har det nyligen diskuterats bakåtvänd barnstol vs framåtvänd. På Cypern hos mina föräldrar får vi undrande blickar när vi sätter Arvid 2år (!) i sin bakåtvända bilstol. I deras värld är bakåtvänd stol endast till för nyfödda. Det är heller inte ovanligt att se barn obältade i bilar som kör förbi. Vi i Norden är bäst i världen på att låta våra barn åka bakåtvända.

Barnets anatomi är anledningen till att det är så mycket säkrare för barn att sitta bakåtvända. En outvecklad nackmuskulatur, huvudets storlek och tyngdpunkt i förhållande till kroppen gör att knycken vid en krock kan orsaka stora skador på ett barn. I värsta fall en bruten nacke medan en vuxen med starkare nackmuskulatur kanske får en whiplash-skada. Ju äldre barnet blir desto stabilare blir kroppen. Man har kunnat mäta att accelerationskrafter som uppmätts i krockdockors huvuden är lägre i bakåtvänd barnstol än framåtvänd.

Tester visar följande:

  • Bakåtvända bilstolar har en skadereducerande effekt på 90%.
  • Framåtvända bilstolar ger endast 50-60% skadereducering.

Svaret på en inledande frågan är att barn ska åka bakåtvända så länge som det bara går, gärna till 4-5 års ålder. Med tiden innebär det böjda knän och en sittställning som för en vuxen skulle vara allt annat än önskvärt. Mysigt tycker många barn! Stolen är urvuxen när barnets ögon är i samma höjd som överkanten på ryggstödet, ungefär när huvudet sticker upp 1/3 ovanför. Bilstolar har även en maxvikt som inte får överskridas.

  • Barnstolar har ett begränsat antal år för användning. Modellen Pearl XP från Maxi Cosi ska inte användas längre än 5 år.
  • En barnstol som varit med vid en krock ska kasseras oavsett krockens omfattning.
  • Köp inte barnstol begagnat utan att veta stolens historia. Kan du lita på att historiken om stolen är sanning?

Det är 10 års hållbarhet på alla Maxi Cosi produkter samt Lifetimewarranty som innebär att man som konsument registrerar sig inom 3 månader efter köp och erhåller en livslängdsgaranti under alla dessa år.​

Inför första köpet av bilbarnstol

Bilbarnstol eller i första hand babyskydd är en produkt som många gravida par införskaffar innan bebisen kommer. Mycket annat på inköpslistan kan man vänta med eller köpa efterhand men denna post kan inte bortprioriteras om man inte åker kommunalt eller promenerar hem från BB. Därför är det vanligt att detta blir det första som inhandlas till bebisen. Precis som med vagnar och kläder så är det en djungel med bilsäkerhet för barn. Vi lärde oss om skillnaden mellan babyskydd och bilbarnstol och att det kan vara idé att planera båda köpen för att stolarna ska kunna fästas till samma bas.

Inte nog med att det finns många olika varianter på bilstolar det är också en relativt stor investering. Vi önskade en säker stol som var enkel att montera. Jag såg även framför mig att stolen lätt skulle kunna flyttas mellan bilar. Därför valde vi en lösning med ISOFIX-bas som kunde användas både till babyskydd och bilbarnstol. En bilstolsfamilj med tre produkter som täcker behovet av bilstol från nyfödd till 4 år. ISOFIX-basen Familyfix XP som passar till babyskyddet Pebble för nyfödda upp till ca 12 månader och till Pearl XP för barn från ca 6 månader – 4 år. Vi köpte först ISOFIX-basen och babyskyddet Pebble till Arvid och har varit mycket nöjda med det. Nu används den av Elle och sedan januari har vi använt Pearl XP till Arvid. Kika gärna på denna korta video innan du läser vidare för att lättare hänga med i texten nedan.

Min upplevelse av Maxi Cosi Pearl XP

Maxi Cosi Pearl XP rekommenderas till barn 67-105 cm långa och med en vikt på 9-18,5 kg.

Tack vare monteringen till ISOFIX-basen har Maxi Cosi lyckats göra en smidig och nätt bilbarnstol. De rundade formerna och stoppningen på stolen gör att mittensätet mellan barnen i baksätet kan användas av en vuxen. Självklart är det olika beroende på bilmodell men jag upplever att man sitter helt ok i vår Kia Sorento från 2016. Andreas satt mellan barnen i helgen då vi bilade från Stockholm till Gävle. När jag slängt ett öga på andra bilstolar som bältas tycker jag mig se att de är bredare. En annan positiv aspekt med Maxi-Cosi Pearl XP är att barnet hamnar högt upp i bilen med ISOFIX-basen under. Det ger möjlighet till vidare överblick vilket Arvid tycks uppskatta.

Tyget i stolen går att ta av och tvätta. Jag upplever tyget som smutståligt och har ännu inte tvättat det även om det börjar bli dags nu. Nackstöd och sele är justerbart i höjd för att följa barnets tillväxt. Selbanden står upp och ut från stolen vilket gör att de är lätta att sätta på och inte snurrar sig. Faktum är att selen är en riktig hit och tar bara några sekunder att knäppa. Konstruktionen med att selen står ut gör att Arvid kan hjälpa till när jag ska bälta honom. Selen är en 5-punktssele som är lätt att öppna och stänga. Bältesspännesremen löper genom ett metallspänne som reglerar selens storlek. Man drar alltså i remmen för att dra åt selen kring barnet. Innan Arvid ska spännas fast lossar jag på selen för att armarna lättare ska komma på plats. Man lättar på selen genom att dra den uppåt. Vid två tillfällen har selen fastnat så att jag inte kunnat lossa på den. Jag har då tagit ut stolen ur bilen och lirkat med selen fram och tillbaka för att den skulle lossna. Såhär i efterhand undrar jag om den kan ha varit ett russin eller något annat som kanske kilat sig fast.

Under en period krånglade Arvid sig ur selen. Det spelade ingen roll hur hårt åtdraget bältet var. När jag frågade runt i bekantskapskretsen var det fler som hade samma problem. Lösningen blev en bröstbandshållare likt en påsklämma på bältet över bröstet. Efter någon vecka med den slutade han att försöka ta sig ur och vi behöver inte använda den längre.

Arvid sover mycket bra i stolen utan att huvudet tippar framåt.

Komforten i stolen är otroligt bra! Stolen har två positioner, en för sittande och en för viloläge. Arvid sover gärna i bilen och det fanns en period då jag på eftermiddagen körde två varv runt kvarteret för att få honom att somna. Arvid sover mycket bra i stolen utan att huvudet tippar framåt.

 

Indikatorn på ISOFIX-basen lyser OCH låter varje gång man fäster stolen vid basen. Basen fästs med två clips till bilens ISOFIX-krokar som sitter i sätet.

Vad är fördelarna med ISOFIX-bas? För ett litet barn som fortfarande sitter i babyskydd är fördelarna många. Barnet väger inte så mycket och du kan lätt ta i och ur barnet ur bilen sittandes i babyskyddet. Man slipper helt enkelt momentet då man ska bälta fast stolen. Till ett större barn som Arvid är det sällan som jag lyfter ur stolen med honom i den. Det har hänt men sällan! Däremot så gillar jag hela idén med att stolen är en del av en serie och kompatibel med samma bas för ett nyfött barn upp till ca 4 års ålder. Lär man sig att fästa ISOFIX-basen i bilen vilket inte alls är svårt så kan man sedan bara klicka fast stolen. Det är helt enkelt omöjligt att fästa stolen felaktigt med en ISOFIX-bas. Jag läser på Maxi-Cosis hemsida att forskning i England visar att 52% av bilbarnstolarna i England som bältas inte sitter fast tillräckligt bra.

Indikatorn på ISOFIX-basen lyser OCH låter varje gång man fäster stolen vid basen. Basen fästs med två clips till bilens ISOFIX-krokar som sitter i sätet. Basen har även ett stödben som ska placeras på golvet i bilen. De flesta bilar har fästen för ISOFIX. Pearl XP går inte att montera i bil utan ISOFIX-fästen. Är du osäker på om din bil har fästen så kolla enkelt i handboken för bilen eller sök efter din bilmodell här. Innan köp är det även bra att kolla om det finns ISOFIX-fästen i framsätet på bilen. I vår bil finns det inte vilket gör att jag inte kunnat prova Pearl XP i framsätet. Krockkudden måste alltid vara avstängd när man monterar bilstol i framsätet. Jag har inte saknat att kunna ha Arvid i framsätet sedan vi bytte till Pearl XP. Med ett lite äldre barn känner jag inte samma behov av att ha honom bredvid mig. Med en baksätesspegel  får jag bra överblick ändå. ISOFIX-basen har trilskats ibland när jag fäst den till bilen. Det har krävts hårda nypor för att fästa clipsen kring bilens krokar. Precis som med allt annat går det lättare för varje gång.

Överlag så är vi mycket nöjda med Pearl XP och Family Fix XP. Jag rekommenderar ISOFIX-bas med tillhörande stolar till vänner och bekanta. Enkelhet som underlättar i vardagen!

+ Visuell och hörbar bekräftelse vid rätt montering

+ Selens konstruktion som enkelt bältar barnet.

+ Liten och smidig stol som inte kompromissat med komforten för barnet

Det krävs ganska mycket kraft för att montera ISOFIX-basen.

/Emelie

P.S.

Bonti skickar ej vissa bilbarnstolar med speditör. Himla bra då man inte vill att stolen ska utsättas för onödiga stötar. Passa på att köpa en stol i butik och be om hjälp med montering av bilstolen vid första monteringstillfället.

SparaSpara

SparaSpara