Babyhudvård

Sammanfattade råd om babyhudvård

Huden är kroppens största organ och hjälper ditt barn att hålla värmen och vätskebalansen. Den skyddar dessutom mot bakterier och andra yttre påfrestningar. Huden är även ett sinnesorgan. Mycket hudkontakt med ditt lilla barn är ett av de allra bästa sätten att förmedla trygghet, närhet och kärlek. För ditt barn som ännu inte har lärt sig prata eller att fullt ut förstå verbal kommunikation är hudkontakten, beröringen väldigt viktigt. Babymassage är ett klassiskt sätt att stimulera ditt barns behov av närhet och hudnära beröring. Massagen hjälper också till att utveckla ditt barns kroppsuppfattning. Det kan även hjälpa ditt barn att somna lättare.

Ditt barns hud är mer känslig och avsevärt tunnare än din egen – och därför extra sårbar! Den har också högre fukthalt än vuxen hud, men har samtidigt mycket svårare att upprätthålla vätskebalansen. När barnet föds är dess svettkörtlar i princip inaktiva vilket bland annat gör att hudens temperaturreglerande egenskaper blir annorlunda. Även pH-värdet på huden ändras efterhand som barnet växer. Använd uteslutande produkter som är anpassade till barnhud så vet du att det blir rätt. Torr hud känner du igen genom att huden rodnar, att dess yta blir matt eller att det bildas torra vita fläckar. Den blir känsligare och ömtåligare. Hos torr hud blir skyddsfunktionen sämre.

Den dagliga rengöringen av ditt barn kan klaras av på skötbordet med en fuktad handduk eller en tvättlapp. Vid blöjbyte – tvätta med tvättlapp och ljummet vatten. Vid behov kan mild tvål eller olja användas. Att använda tvättservett vid blöjbyte är praktiskt på resan eller utflykten.

Du behöver bara bada ditt barn 1-2 gånger i veckan. Ha lite olja i vattnet för att undvika den naturligt uttorkande effekten av att vattnet sköljer bort det skyddande fettlagret från ditt barns hud. Badvattnet ska vara ca 37º C varmt. När ditt barn blir lite större kan du använda en mild babytvål. Smörj in barnet med en fet kräm eller lotion vid behov. Det kan bli en mysig stund tillsammans precis före nattning. Fötterna och händerna är speciellt utsatta även hos en baby och kan då och då behöva smörjas in med en återfettande och fuktighetsbevarande kräm. Röda och torra kinder är mycket vanligt på barn, framför allt om vintern när det är torrt och kallt ute. Prova att tvätta med olja. Smörj ofta med fet kräm. En liten babys hår behöver inte tvättas med schampo. Det räcker med vatten. På ett större barn kan 1-2 gånger i veckan vara lämpligt. Använd ett milt baby eller barnschampo som är speciellt anpassat till barn.


Vi säljer babyvårdsartiklar från ARC, Bamford Baby och Sebra. Alla produkter är tillverkade av naturliga råvaror och är både ekologiska och veganska.

För soliga dagar rekommenderar vi EVY. EVYs produkter är fria från doft, parabener, nanopartiklar och titandioxid.

Purelan Bröstvårtssalva från Medela är en salva som med fördel kan användas till torr babyhud. Purelan innehåller 100% ren lanolin (ullfett) och är fri från konserveringsmedel och andra tillsatser.