Inför förlossningen

Hur man förbereder sig inför förlossningen fysiskt och mentalt 

Det som ofta blir tydligt är att man sista månaden börjar gå in i sig själv och fundera mycket på både förlossningen och tiden efter. 

Hur kan jag själv förbereda mig? 

Jag tycker det är viktigt att man försöker trappa ner och helst tar föräldraledigt de sista veckorna innan beräknad förlossning. 

Passa på att ta det lugnt och njut av lugnet före stormen. Var snäll mot dig själv. Vila mycket och gå långa promenader om du kan. Planera och gör i ordning det du behöver inför första tiden. Jag lovar dig att det du helst vill göra efter att du kommit hem är att få ägna hela din uppmärksamhet åt din bebis. 

Lyssna gärna på poddar eller läs böcker. Prata med dina vänner och om hur de upplevt både förlossning och första tiden efteråt. 

Prata mycket med din partner om hur ni båda tänker inför förlossningen 

Funder över vilket stöd du önskar och skriv ner allt. 

Om du har skrivit ett förlossningsbrev är det bra om ni går igenom det tillsammans. När du är inne i ett värkarbete så är man inte alltid så fokuserad på vad man skrev från början. Där kan din partner vara ditt stöd och berätta hur du vill ha det. Ha en hemlig signal mellan er t.ex att du tar i din partners arm eller finger när du känner att du själv inte kan förmedla det du vill så hen kan bli ditt språkrör. 

Tänk på att det kan bli många timmar av förlossningsarbete så förbered dig gärna med goda smoothies och vätska att ha med. Under din tid hemma, innan du åker in till BB, försök att äta näringsrik mat och vila så mycket du kan. Många glömmer bort att äta och det är så viktigt att samla energi inför förlossningen. 

Ofta är du så fokuserad på förlossningen (med all rätta) att du glömmer vad som händer när du kommer hem 

Något som är jätteviktigt är att tillsammans sätta de förväntningar just ni har på föräldraskapet. Prata om detta innan, även om det inte alltid blir som man planerat. Glöm inte att just ni är de absolut bästa föräldrarna för ert barn. 

Man har ofta olika saker som man tycker är viktiga i föräldraskapet och det är bra om man försöker hitta en gyllene medelväg där man lyssnar och respekterar varandra. 

Skriv upp telefonnumret till den BVC du valt. Det är väldigt bra att ringa så snart du kan för att boka in ett hembesök samt för att få stöd och hjälp. 

Vänliga hälsningar,
Barnsjuksköterskan Birgitta Klang