Q&A med Birgitta

Vi anordnar löpande Q&As med Barnsjuksköterskan Birgitta Klang som driver Hedda Hela Livet. Vi vet att föräldrar ofta delar samma tankar och funderingar och vi har sett att detta har varit ett värdefullt och uppskattat inslag i våra kanaler.

Har du frågor som du tror Birgitta kan ge tips och råd kring? Missa inte nästa Q&A genom att följa oss på @bonti.se på Instagram och signa upp dig på vårt nyhetsbrev, där får du all information du behöver för att kunna delta nästa gång!  

Nedan har vi publicerat frågor som var återkommande och av liknande karaktär tillsammans med svar från Birgitta.


Bör jag vaccinera mig mot covid-19?

Är man gravid ingår man i den grupp som kallas riskgrupp, men självklart avgör du själv om du vill vänta tills barnet är fött. Väljer du att vaccinera dig så kontaktar du din vårdcentral.

 

Är det säkert att ta vaccinet som gravid?

Baserat på de erfarenheter vi har så ska det inte påverka barnet eller dig utan istället är fördelen att det kan ge antikroppar till babyn. I USA har man redan vaccinerat under en tid utan några ökade risker.

 

Om man fött prematur, finns det en risk att det blir samma om man skaffar fler barn?

Svar: Det finns alltid en liten ökad risk men är helt beroende på vad som utlöste att du födde prematurt förra gången tex havandeskapsförgiftning, om det var ditt första barn osv.

Kom ditt barn i v 34 tex är risken mycket liten att nästa barn skulle födas prematurt.

 

Känner inte igen min 6-månaders, sedan 2 månader tillbaka. Eskalerar hon i gnällighet. Det började när vi introducerade gröt. BVC pratar bara om att öka på, men det verkar ju som att hon får ont i magen?

När ett barn reagerar på mat bör man först prova att undvika fast föda under en vecka och sedan prova igen för att se om det blir någon skillnad. Ibland kan det vara bra att prova med mjölkfri gröt istället. Men man ska inte öka på maten om barnet reagerar på den fasta födan.

 

Kan man ”övermata” sin 11 månaders? Hon kan äta 3 smörgåsar bara sådär.

Det är mycket svårt om man ger sitt barn väl sammansatt kost. Små barn rör mycket på sig och har ett ökat behov av kalorier. Gå till BVC och väg så ser du om vikten sticker iväg, annars kan du vara helt lugn.

 

8 månaders är så ledsen vid nattning. Varit så lätt att lägga innan. Vad händer?

Runt 8 månader händer det mycket i ditt barns utveckling och barnet kan nu komma ihåg dig utan att du är i rummet. Försök göra som du gjort tidigare vid läggning, men stanna kvar i rummet för att skapa extra trygghet tills ditt barn har somnat”.

 

Vad bör man tänka på om man får barn tätt utöver delaktighet? Vid t.ex amning och liknande?

Försök att låta barnet vara så delaktig som möjligt.Ett barn under 18 månader glömmer väldigt fort om det varit ett ensamt barn, men försår kanske inte alltid att plötsligt föräldern inte har samma tid som förut. Försök få en stund då och då under dagen som ni bara fokuserar på det större barnet, inte bebisen. Vid amning är det bra att ha leksaker och böcker som man bara använder då. Dels blir det större barnet glad och nyfiken och dels får man som mamma tid att fokusera på amningen.

 

Vad ska jag introducera för mat vid 4 månader? 

Små kryddmått med olika smaker av grönsaker ocj frukt, men det är även bra att långsamt introducera gluten och då man kan göra det i form av barngröt från 4 månader. Man behöver inte ha bråttom, utan att anpassa sig efter sitt barns nyfikenhet eftersom du kan fullamma upp till 6 månader. Det är först då barnet behöver stöd av annan föda för sitt järnbehov.

Vänliga hälsningar,
Barnsjuksköterskan Birgitta Klang