Q&A med Clara Hallencreutz

Hur skulle du beskriva första tiden som mamma med tre ord? 

En omvälvande kärleks-bomb.

Vilket är det bästa mamma-rådet du har fått?

Jag har inte fått detta råd men om jag skulle ge ett råd skulle det vara: att påminna sig själv om att varje fas med ett barn faktiskt bara är en fas och den är flyktigt både på gott och ont.

De utmaningar som känns tunga kommer att passera, precis som de härliga. Att påminna sig själv om det gör att det blir både lättare att vara i nuet och njuta av det goda men också påminna sig själv att inte slita sitt hår under de tuffare faserna. En period varar just en period, även om det inte känns så i stunden och sedan är det bara att kavla upp ärmarna och hugga in för nästa rond. 
Ett annat råd är, - jämför dig inte med andra mammor och pappor eller ditt barn med andra barn. Föräldraskap handlar om individer och varje morsa, farsa och unge är unik. 

Vilket är det sämsta? 

Tror jag har förträngt de flesta kassa råd. Men kanske ”Har du provat att vagga” - Duhhhh jag är en vagga, jag kan inte ens stå stilla när jag inte håller en unge.

Vad gör du när du får två timmar för dig själv? 

Maxar! Städar, dricker vin, tar igen jobb, träffar en kompis, äter kladdkaksmet, lägger en ansiktsmask och äter mat som ännu inte hunnit svalna. Allt på samma gång, typ! 

Vad har förändrat dig mest som person sen du blev mamma? 

Jag upplever att mitt liv och jag själv har proppats med en himla massa kärlek. Självklart till mina minigrabbar men kärlek är smittsamt så även kärlek till mig själv (vilket var välbehövt), min man, och faktiskt folk i allmänhet. Mitt hjärta har liksom svällt och blivit större både för mig själv och för andra.

Nämn tre produkter du inte skulle klara dig utan till din bebis? 

Ofta skänker jag en tacksam tanke till alla magiska moderniteter som länge inte funnits och underlättar för föräldrar. Bara tanken på den tid då blöjor inte existerade får mig att ta ett glädjeskutt vid blöjbyten. Till Tino vill jag inte vara utan bärsjal, vippstol och napp. Till Ziggy vill jag inte vara utan matstol, resevagn eller regnkläder (han vill alltid vara ute).

Vad har du alltid med i skötväskan? 

Önskar att jag kunde säga blöjor men jag är inte den mest organiserade så till och med det glömmer jag ibland men jag lyckas nästan alltid få med mig ett leksaksdjur. Min 2 åring är nämligen inte en människounge egentligen utan han är något mycket vildare. En ”tiger-elefant-dinosaurie-unge” och måste minst ha ett plastdjur i handen i alla sammanhang för att känna sig fulländad. 

Vad är ditt bästa vardagstips till de som är föräldralediga? 

Försök att utmana kreativiteten, släpp alla fantasi-hämningar och gå verkligen in i leken. Då blir det såå mycket roligare att hänga med sin unge, och till och med tråkiga vardagssysslor kan bli spännande. 

Vad är ditt bästa lifehack som förälder?

Det är så förbaskat tråkigt att säga nej hela tiden så jag försöker ta bort ”nej-situationer” i vårt hem så att det kan bli så mycket ”vilda western fri zon” som möjligt. Glasbordet har åkt ut och där är numera en kal plats som blivit dansgolv. Whiskey vagnen har tömts på flaskor och blivit en sagobokvagn… Ett annat hack är att i väntan på att det ska växa ut ett par extra armar på dig, bli en fena på att plocka grejer med tårna! ;-) 

Clara Hallencreutz