Guide till bärselar och bärsjalar

Som nybliven förälder ställs man inför många val. Det ska väljas barnvagn, bilbarnstol, säng och allt möjligt annat. Många föräldrar vänder sig till oss med frågor om bärselar och bärsjalar, och vi tänkte att vi skulle berätta lite mer om de olika alternativen för att göra ditt val enklare.

Många väljer att ha en bärsjal de första månaderna för användning i hemmet, för att sedan ha en bärsele för att använda utanför hemmet.

Oavsett om du tänkt använda bärselen eller bärsjalen som ett komplement eller ersättare för barnvagnen, är den en ovärderlig kompanjon i hemmet för att få händerna fria till annat. 

Varför bära barn?

Enkelt sagt: för att vi alltid gjort det. I alla tider, i alla kulturer har barn burits av sina föräldrar. Det sitter i vårt DNA!

Men för att kliva in i nutiden, så visar forskning att barn som bärs är generellt nöjdare och skriker mindre. Bara det är ju skäl nog, kan varje småbarnsförälder skriva under på.

Att vara hudnära utsöndrar hormonet oxytocin, som gör både förälder och barn lugnare. Dessutom får du bättre koll på ditt barns signaler när du har hen nära dig, och det i sig är en bidragande faktor till att barnet är nöjdare och inte skriker lika mycket. Närhet ger trygghet ­­– att bära nära ger barnet en säker och trygg plats att utforska världen på.

Bärsjal

En bärsjal ger dig möjligheten att bära riktigt nära, från allra första stund. Det är inget tyg mellan dig och ditt barn, så du kan amma i bärsjalen utan problem. Många föredrar bärsjal första tiden just för att den är mjuk och följsam, både mot dig och ditt barn.

Du kan anpassa hur tyget omsluter ditt barn så att sjalen alltid ger rätt stöd, och den ergonomiska bärpositionen för både dig och ditt barn gör att du kan använda den under långa perioder.

En bärsjal i trikå passar de flesta användare, oavsett längd eller kroppsform.

Beroende på trikåtygets tjocklek och elasticitet, kan bärsjalen bära barn från nyfödd och upp till 15 kg. Eftersom du alltid bär ditt barn nära kroppen, så känns det inte tungt att bära på samma sätt som att bära barnet i famnen.

Det kan kännas som att en bärsjal verkar komplicerad att använda, och till viss del är det rätt. Det går naturligtvis inte att jämföra med att snabbt slänga på sig en bärsele. Men som med allt, så blir det som verkar svårt till en början lätt som en plätt när man gjort det ett par gånger!

Ett tips är att titta på en av många bra YouTube-klipp, t ex dessa från Ergobaby, som finns om att knyta bärsjalar. Det kan också kännas lite läskigt första gångerna du ska placera ditt barn i sjalen. Då är ett superbra tips att göra det ståendes med ryggen mot din säng, helst framför en spegel. Om du känner att du inte har full kontroll på både barn och sjal, så kan du lägga dig ner på den mjuka sängen.

Om du ändå känner att det där med knytandet känns lite för knepigt, men gärna vill ha en sjal, så finns det smidiga ”färdigknutna” sjalar, t ex Najell Wrap

Bärsele 

En bärsele är ett enkelt och smidigt sätt att bära ditt barn på. Du tar på dig selen och justerar den med hjälp av spännen och remmar. De flesta föredrar bärsele för utomhusaktiveteter, då den är enklare att hantera när ni är på språng.

Bärselar finns även i större variation, och varje varumärke har sina egna modeller som är anpassade på olika sätt.

BabyBjörn är det varumärke som de flesta känner igen och nästan är synonymt med ”bärsele” idag. Ergobaby har en mängd modeller, som alla fokuserar på ergonomi både hos bäraren och barnet. Tula har också flera olika ergonomiska bärselar, som känns igen på sina fantasifullt mönstrade tyger.

Vi har gjort ett urval där vi kort presenterar några av de bärselar vi har i vårt sortiment.

Perfekt bärsele för den första tiden

BabyBjörn Bärsele Mini är en bärsele som passar perfekt till den första tiden, enkel att hantera och de mjuka tygerna känns sköna mot din babys känsliga hud. Du kan använda BabyBjörn Mini upp till 11 kg, och du kan bära ditt barn inåtvänd och utåtvänd på magen.

Ergobaby Embrace kan användas upp till 11.3 kg och är tillverkad i ett mjukt, följsamt tyg. I Embrace kan du bära ditt barn inåtvänd och utåtvänd på magen.

Najell Easy är en ergonomisk och lätthanterlig bärsele som du kan använda från nyfödd och upp till 13 kg. Med Najell Easy kan du bära ditt barn inåtvänd på mage och rygg, och utåtvänd på magen.

Bärsele med lång användningstid

BabyBjörn har flera bärselar som låter dig bära ergonomiskt, och som är enkla att anpassa efter bärare och barn. BabyBjörn One och BabyBjörn Harmony kan användas från nyfödd och upp till ca 3 år (15 kg). Du kan bära ditt barn inåtvänt på mage och rygg, och utåtvänt på magen i båda selarna.

Ergobaby Omni kan användas från nyfödd och upp till hela 20 kg. Du kan bära ditt barn i fyra positioner, på höften, på magen och på ryggen inåtvänt, och på magen utåtvänt. Ergobaby Adapt är en enklare utformad sele för inåtvänt bärande på mage, rygg och höft. Adapt kan också användas från nyfödd och upp till 20 kg. 

Tula Explore och Free-to-grow kan också användas från nyfödd och upp till 20 kg. Du kan bära inåtvänt på ryggen och magen i båda bärselarna, och i Explore kan du även bära framåtvänt på magen. För större barn som fortfarande gillar att bäras finns också Tula Toddler, som kan användas från 11 kg och upp till hela 27 kg.

<

rekommenderade produkter