Att välja barnvagn

Att säga vilka vagnar som är bra utan att veta något om dem som ska rulla den, eller den som ska åka.
Det är som att försöka rekommendera en ”bra sko” till en person utan att veta vilken storlek personen har, eller om skon skall användas till en bal på slottet eller under träning för ett maraton. 

För sanningen är att den perfekta barnvagnen inte finns och att vagnen som passar en familj, inte passar en annan. 


Vad för typ av egenskaper vill man egentligen ha?


När man ska välja vagn bör man därför börja med att besvara följande frågor: 

  • Vad är jag ute efter för typ av vagn? (Duovagn/Sittvagn/Resevagn. Enkelvagn eller syskonvagn). 
  • Ska vagnen vara vändbar? – En fråga som sållar en del bland utbudet   
  • Hur ska vagnen användas/Hur ser min livsstil ut? (Åker vi mycket buss och går i butiker? Eller ska promenaderna mest vara i skog och terräng? Ska den in och ut ur bilen varje dag? Behöver varukorgen klara av en storhandling? Osv.) 
  • Vad behöver barnet/barnen? (Ska barnet sova i vagnen och behöver bra liggläge eller är det bara en sittvagn som behövs? Har barnet svårt att komma till ro är kanske en lång sufflett som avskärmar att föredra? Vad väger/hur långt är barnet?) 
  • Vill man ha en ”ergo” sittdel (skålad) eller en så kallad ”klassisk” sittdel  
  • Ska den kunna rullas med ståbräda? 
  • Vilken budget har jag? 

Utifrån svaren på dessa frågor får man en lista på egenskaper vagnen man söker bör ha. Vissa blir rena krav, andra behov eller önskemål.  
Ska man köpa duovagn (med liggdel och sittdel) är mitt råd att man fokuserar på sittdelen, eftersom det är oftast den man använder längst. 


När det sen är dags att köpa vagn

Glöm ej att PROVKÖRA! Den vagn som är bra på pappret och passar bäst in enligt listan, är det inte säkert att man klickar med, medan den man är osäker på kanske istället känns helt rätt.
  
Finns inte vagnen i butik eller om man inte vill ta sig till en butik? Se om någon i närheten har en. Sök i en lokal föräldragrupp på Facebook och gör det till rolig barnvagnspromenad!


Väljer man att köpa en vagn begagnat

Är det viktigt att man kontrollerar vagnen ordentligt innan man slår till, för att ha möjlighet att upptäcka eventuella defekter.
Syna tygerna efter mögel, speciellt i skrymslena och på tvättlapp och dyligt. Ta ur plattor, lukta om något luktar konstigt och ställ frågor om hur den har förvarats.
Be sedan säljaren att demonstrera vagnen. Då är det enkelt att se att allt fungerar som det ska (handtagets lägen, sitsens lägen, fällning osv) samtidigt som man lär sig det man behöver för att hantera vagnen.

Mitt sista råd men det absolut viktigaste är att inte stirra sig blind på vad andra har. Det går trender bland vagnar, precis som med allt annat. Bara för att ”alla andra” har en modell – är det inte säkert att den passar mig och mitt barn!

Lycka till! 

Vänliga hälsningar,
Barnvagnsexperten Josefine Tengqvist