Barnsäkerhet – Första tiden

Som nybliven förälder kan det vara svårt att veta vad man kan förvänta sig och vad man kan göra själv för att minska risken för olyckor i hemmet och i vardagen. 

Vi på Bonti har över 30 års erfarenhet av produkter som hjälper dig barnsäkra ditt hem och din vardag, och delar gärna med oss av våra bästa tips! 


Bra produkter för den första tiden

Babyvakt/babymonitor

En babymonitor hjälper dig hålla uppsikt över ditt sovande barn utan att själv vara i samma rum. 

Du kan välja mellan en traditionell babymonitor som sänder ljud, eller en mer avancerad som även låter dig se barnet via en kamera. 

En babymonitor kan du ha användning för längre än bara första året, t ex är det skönt att kunna sitta ute i trädgården eller på balkongen på sommaren och ändå veta att du hör om barnet vaknar utan att behöva sitta precis vid dörren. 

Rörelselarm

Ett rörelselarm håller koll på barnets rörelser när hen sover och låter dig veta om det är något som inte är som det ska. Det finns monitorer som övervakar din babys hjärtfrekvens och syrehalt, och de som registrerar de små rörelser som uppstår när barnet andas. 

Skötbordsskydd

Ett smart skydd som förhindrar att barnet rullar av skötbordet åt sidorna. Tänk dock på att barnet inte ska lämnas utan uppsikt på skötbordet, även om ni har skötbordsskydd, då det finns fler sätt för barnet att förflytta sig än åt sidorna. 

Andra saker att tänka på första året:

Lämna aldrig ditt barn på höga ställen utan uppsikt. Även om ditt barn inte kan krypa eller rulla runt ännu, så kan babyns sprattlande göra att hen förflyttar sig på t ex skötbordet eller soffan. 

Så fort barnet kan ta sig upp från liggande position på egen hand ska du byta från vagga/sidosäng till spjälsäng. Har ni spjälsäng från början ska sängbotten på denna sänkas till det nedre läget. Samma gäller för liggdel på barnvagnen – finns det risk att barnet kan ta sig upp och luta sig över kanten ska ni byta till sittdel. 

Om ni har sängmobil över barnets säng, ska denna hängas på en höjd som gör att barnet inte kan greppa den och dra ner den över sig. 

Vi hoppas du känner att du fått lite bra tips om barnsäkerhet för babyns första tid, tveka inte att kontakta vår kundservice eller kom in i någon av våra butiker för att få fler bra råd om hur du barnsäkrar ditt hem på bästa sätt! 

Läs gärna också våra andra artiklar om barnsäkerhet i vardagen: Barnsäkerhet – När ditt barn börjar krypa och gå och Barnsäkerhet – Utanför hemmet

  

<

rekommenderade produkter