Dags för första smakportionen
När ditt barn är 4 månader gammalt kan du börja med smakportioner. Om ditt barn inte visar något intresse för mat, avvakta och försök några dagar senare. Låt barnet styra när det är dags – vissa barn är inte det minsta intresserade så tidigt och då går det lika bra att vänta till 6 månaders ålder. Barnet får i sig all näring det behöver via amning/ersättning första halvåret.
Tänk på att du kan påverka ditt barns intresse för mat genom att själv smaka på det du bjuder ditt barn på (och visa att du tycker att det är gott)!
Hur stor är en smakportion?
Målet med de första smakportionerna är inte att barnet ska bli mätt, det handlar mer om ett sätt att introducera både nya smaker och konsistenser för ditt barn. Tänk smakprov, snarare än smakportioner! Det kan vara lite puré eller sås från din tallrik som barnet får smaka på en sked eller från din fingertopp.
Att introducera många olika smaker (även beska och sura) i en tidig ålder ger goda förutsättningar för varierat ätande i framtiden!
Men om barnet får smaka på min mat, är det inte farligt med saltet då?
När det rör sig om så små mängder som några droppar sås på en fingertopp eller lite saltat potatismos i en ärtas storlek, så behöver du inte bli orolig. Det är först när barnet blir större och det är dags att byta ut amning eller ersättning mot fast föda i större mängd, som du ska undvika salt helt och hållet. Du ska naturligtvis inte heller tillsätta salt i de smakportioner du tillreder själv för barnet, men det är som sagt ingen fara om ditt barn smakar pyttelite av din mat.
Vad kan jag ge mitt barn som första smakportion?
Hej och välkommen till frukt- och grönsakshyllan! Här finns oändliga möjligheter att blanda ihop olika smaker och konsistenser. Morot, potatis, ärtor och broccoli – bara fantasin (och smaklökarna) sätter gränserna.
Hur ska jag tänka om jag vill göra egna smakportioner?
Välj en eller flera grönsaker/frukter som passar bra ihop. Koka eller ångkoka, mixa till en puré som du blandar ut med vätska (t ex bröstmjölk/ersättning, grädde, olja eller vatten) så den får en bra konsistens för ditt barn. Konsistensen för de första smakproven ska vara väldigt lös, nästan rinnande. Du kan mixa med en stavmixer eller matberedare.
Du kommer garanterat få massa tillredd mat över, eftersom ditt barn bara smakar lite åt gången. Dutta ut den överblivna purén med en tesked på ett bakplåtspapper och frys in. Häll sedan över de små duttarna i påsar och förvara i frysen tills det är dags att smaka mer.
Själva ätandet
Servera gärna smakprovet med en mjuk, lite plattare sked. En silikonsked är perfekt (och kan användas till D-vitaminerna också). Minst hälften kommer hamna utanför munnen, och det är en jättebra övning för barnet att träna på tungrörelserna så torka inte bort det direkt.
Du kan också lägga en mjuk bit frukt eller grönsak i en smaknapp, och ge ditt barn kontrollen över ätandet redan från början. När ditt barn mosar maten i smaknappen med käkarna så kommer den ut genom de små hålen i nappen.
Servera de små smakportionerna kroppstempererade, så det liknar bröstmjölk/ersättning i temperatur. En mindre sak för ditt barn att vänja sig vid gör det lättare att fokusera på de nya smakerna och själva ätandet.
Ge inte upp på nya smaker
Det kan ta upp till 10 gånger innan ditt barn vänjer sig vid en ny smak, så ge inte upp om den där väl tillredda purén åker ut genom munnen snabbare än du kan säga ”sötpotatis”.
Måste jag göra egen barnmat?
Nej, det måste du verkligen inte! Alla burkar och klämmisar du hittar i svenska livsmedelsbutiker innehåller alla näringsämnen och vitaminer ditt barn behöver (och innehåller heller inte salt eller socker som ditt barn inte ska ha). Barnmaten är märkt med åldersrekommendation, så välj utefter det så att ditt barn får rätt konsistens.
Vilka livsmedel ska jag undvika att ge till mitt barn?
Enligt Livsmedelsverkets råd ska du inte ge barn under 1 år följande livsmedel:
- Honung
- Spenat, ruccola, sallad (och andra gröna bladgrönsaker)
- Rödbetsjuice
- Saltad mat
- Mat med mycket tillsatt socker
Du kan läsa alla Livsmedelsverkets råd kring livsmedel att undvika för barn under 1 år HÄR.