Mysig sovmiljö bäddar för god sömn

Sömn (eller kanske snarare, brist på sömn) är ett vanligt ämne när föräldrar diskuterar. Att få barnet att somna och sova gott, är en konstant kamp för vissa.

Det finns många goda tips för sömnrutiner (vi har samlat några bra tips om sömn här), men att skapa en inbjudande och mysig sovmiljö för sitt barn ger också goda förutsättningar för att få en god natts sömn.

Första tiden

Första månaderna är det vanligt att man vill ha sin nyfödda nära sig, vilket underlättar när barnet behöver äta under natten och vid blöjbyten. Många använder ett babynest i föräldrarnas säng, som skapar en skyddande, trygg och ombonad sovmiljö för det lilla barnet. Vill man av olika anledningar inte samsova, finns det flera smarta och praktiska alternativ.

Troll Bedside Crib är en sidosäng som kan stå nära förälderns säng, och kan justeras i höjd så att det är enkelt att ta över barnet till sin egen säng för amning/matning på natten. För den som har ett barn som har svårt att komma till ro, så finns den smarta Mamaroo Sleep med inbyggd vaggningsfunktion.  

Sova i eget rum

När det är dags för barnet att sova själv, finns det många möjligheter för dig som vill inreda barnrummet till en mysig och inbjudande plats att sova . Använd textilier, dekoration och belysning för att skapa en trygg sovmiljö för ditt barn. Det går naturligtvis också att göra om ni fortsätter dela sovrum, det räcker med en liten hörna!

Välj rätt säng för ditt barn

Spjälsängar finns i en mängd olika modeller och kan väljas utifrån smak och vilket utrymme ni har hemma. För dig som vill ha en klassisk och lättplacerad spjälsäng finns bland annat spjälsängen Lux från Troll.

Stokke Sleepi är en säng som växer med ditt barn och kan användas från nyfödd (Stokke Sleepi Mini), för att sedan gradvis byggas på till spjälsäng och till sist juniorsäng. Ett hållbart och långsiktigt val!  

Madrass till barnets säng

Att välja rätt madrass är en bra start för en god natts sömn. Madrasserna från AeroSleep är allergivänliga och är gjorda i material som andas, vilket ger ditt barn en säker och hälsosam sovmiljö med bra stöd för den växande kroppen. Om du väljer en madrass från AeroSleep, finns även måttanpassade lakan från samma märke som ser till att madrassens egenskaper kommer till sin rätt. Vi har även madrasser från svenska NG Baby, Kaxholmen och Candide, med olika egenskaper och material så att du kan välja det som passar ditt barn bäst.

Madrasskydd

Madrasskydd är en oerhört praktisk produkt för småbarnsföräldrar. Det finns madrasskydd som täcker hela madrassen, eller lösa skydd som du lägger över de kritiska områdena i sängen. Sker det ett läckage från blöjan på natten, så är det enkelt att bädda om utan att behöva rengöra själva madrassen.  

Spjälskydd till spjälsängen

Ett spjälskydd är precis vad det låter som, ett mjukt skydd som gör att barnet inte slår i eller fastnar i spjälorna på sängens sidor. Du kan välja mellan tjocka och tunna, enfärgade och mönstrade – helt enkelt det som passar ditt barn och din inredningsstil bäst!

För de minsta barnen kan en sovorm vara mysigt att ha i sängen, speciellt om de har sovit i ett babynest tidigare. En sovorm är en lång, vadderad kudde som ger en ombonad känsla.

Kudde och täcke till barnets säng

För de minsta barnen rekommenderas en plattare kudde, som sedan kan bytas mot en tjockare om barnet framöver föredrar en sådan. Precis som din egen kudde, så anpassar du barnets kudde efter om hen föredrar att sova på mage eller på rygg.

Tjockleken på barnets täcke anpassas efter hur varmt ni har det hemma, växlar det över året så är det en god idé att ha olika tjocklekar att byta mellan. Tänk på att inte använda täcke till de allra minsta, då de har svårt att ta bort det om det skulle hamna över ansiktet.

I vårt sortiment hittar du kuddar och täcken i svenska standardmått från bland annat Rätt Start och NG Baby.

Mysiga sängkläder för barn

Mönstrat eller enfärgat, stilrent eller romantiskt. Här finns det mycket att välja på! Att byta bäddset är ett enkelt sätt att få ett helt nytt utseende i sovhörnan och kan höja mysfaktorn flera snäpp!

Hos oss på Bonti hittar du bäddset för barn från en mängd varumärken, som Garbo & Friends, NG Baby, Mini Dreams och många fler.

Nattlampa ger trygghet

En nattlampa ger trygghet, både vid läggningen och om ditt barn vaknar under natten. Och även här finns det många val!

Allt från en enkel nattlampa som lyser med fast sken, till nattlampor som visar stjärnhimmel eller andra motiv i taket ovanför barnets säng. ZAZU har ett stort utbud av nattlampor med många olika funktioner. För de lite äldre barnen finns ZAZUs sömntränare, som är ett bra hjälpmedel för att få barnet att förstå när det är dags att sova och när det är dags att gå upp.

Sängmobil

En sängmobil är rogivande för ditt barn att titta på, och blir en fin inredningsdetalj i barnrummet. Väljer du en sängmobil med speldosa får ditt barn både något att se på och att lyssna på när det är dags att sova. Du kan naturligvis även ha en separat speldosa, om det passar bättre.

Du kan med fördel hänga en mobil över skötbordet för att skapa distraktion vid blöjbyten.

Babyvakt/babyalarm

Första åren är en babyvakt en trygghet för många föräldrar. Och är föräldrarna lugna, brukar barnet känna sig lugnare. Här kan du välja mellan klassiska babyvakter som sänder ljud så du hör om ditt barn vaknar, eller mer avancerade som sänder video. Det finns även babymonitorer som känner av ditt barns andning, rörelser och hjärtslag, som Owlet och Angelcare.

Mörklägg sovplatsen så gott det går

I övrigt är det bra att tänka på att rummet är tillräckligt mörkt, en bra mörkläggningsgardin är en god investering. Speciellt med tanke på att vi i Sverige har perioder med ljusa kvällar, då det kan bli svårt att få barnet att komma till ro. Kroppen tolkar ljuset som att det är ”vakentid”, vilket kan göra både kvällar och morgnar svårare under sommarhalvåret.
En sänghimmel i ett ljusdämpande tyg kan vara en lösning för dig som har svårt att skärma av ljuset på annat sätt.

 

<

rekommenderade produkter