Hitta balansen i julstöket

December är en månad som för många av oss en stressig tid, men vad skulle hända om vi vände på det och bara försökte se och fokusera på det positiva som mer familjetid, att mörkret kan få oss att tända ljus, spela de där sällskapsspelen som har legat för länge oöppnade, baka och en tid att mysa och bara få vara tillsammans.

Vad vill du uppnå under denna månad, vad är viktigt för dig och vad vill du ge dina barn? Försök att hitta en tidpunkt då du kan sitta ner med din partner och dina barn om de är tillräckligt gamla för att se om ni kan hitta en gemensam syn på vad som gäller under julen. Och när ni vet vad det är ni vill göra, när ska ni göra det? Försök att göra en kalender som ni sätter upp i exempelvis i köket där ni alla kan se vad det är som händer denna dag/vecka. På så sätt kan ni se till att förbereda tex. pepparkaksbaket genom att handla i tid, barnen har tid att tänka lite vad de vill baka.

Vad har ni för traditioner? Barn (även vi vuxna) älskar att veta vad som komma skall och traditioner. Vad vill du ge för traditioner till ditt barn? Vad är viktigt för dig? Vad vill du att ditt barn ska komma ihåg från era jular?

När vi föräldrar är stressade (vilket är lätt hänt denna månad) känner våra barn av det och kan visa det bla. genom att lägga sig på golvet och vägra att resa på sig för att hen inte får äta upp all pepparkaksdeg, eller vägrar att lämna leksaksaffären när ni bara skulle “titta ut” några julklapps önskningar. Deras hjärna är inte utvecklad ännu för att kunna kontrollera sina känslor. Där behöver vi vuxna steppa in och finnas där som känslomässigt stöd när de går igenom dessa stora känslor. Vilket igen vi vuxna bara kan göra om vi känner oss någorlunda ok i oss själva (fått sova, ätit ordentligt, motionerat, fått skratta lite...)

Ofta så slår vi knut på oss själva, och det hela slutar med att vi föräldrar står själva och bakar klart lussebullarna eller pepparkakorna, vi är uppe till midnatt och fixar julgranen. Men detta är en tid som handlar om familj och gemenskap så varför inte försöka göra dessa aktiviteter tillsammans. Absolut, det kommer att ta mer tid men å andra sidan så får du tillfälle att umgås med dina barn och din partner.

Våra barn blir exponerade inför reklam av de senaste leksakerna, tv-spelen eller kläderna. Högtiden har blivit alltmer runt vad som inhandlas än varför vi egentligen firar den. Kan ni sätta er ner och prata om vad julen handlar om och vad det är dina barn önskar sig (på riktigt). Vad är deras förväntningar? Annars blir det lätt ett platt fall om vi inte kan managera deras förväntningar när de tror att det ska finnas en hundvalp i ett av paketen under julgranen.

Vi alla har vår egen syn på hur man vill att julen ska vara. Det kan vara något man gillade från det att vi var små eller tvärtom, något vi verkligen inte tyckte om. Som familj får man försöka vara lyhörd för sin partners önskningar och försöka mötas på mitten så alla blir glada och nöjda. Om ni har släkt och vänner med starka åsikter om hur det bör vara kan det vara en idé att prata med dem innan för att förklara snällt men bestämt att så här har vi det och vi är nöjda och gör så gott vi kan så hjälp mig gärna när jag ber om det men dem syrliga kommentarerna kan skippas;) För som sagt julen kan vara tillräckligt stressig utan att ha någons blickar på sig ifall man gör rätt eller fel...

Att få ge presenter är enligt mig det bästa som finns. Att få se glädjen i personens ansikte när man har ansträngt sig och tänkt till vad person önskar sig eller behöver.
Inkludera ditt barn i de tankarna. Låt ditt barn få vara med och välja presenter till mor- och farföräldrar. Be hen att hjälpa till att slå in presenterna. Om barnen är lite äldre, kan ni hitta någon organisation som ni skulle vilja stötta? Hur kan dina barn hjälpa andra som inte har det lika bra och kanske inte kommer att få julklappar?

Försök att få till familjetid tillsammans där ni reflekterar över året som har varit, vad har ni gjort tillsammans? Vad har varit bättre? Sämre? Vad vill ni ska hända nästkommande år, har familjen några gemensamma mål?

Glöm inte bort att julen ser olika ut hos alla som firar den, det finns inget rätt eller fel och alla bilderna vi ser i våra flöden ser mer än drömlika ut men bakom den där kameran så har det fixats och donats länge och det finns inga barn som springer omkring och stökar. Bilden får oss att drömma, vilket är underbart så länge vi har realistiska förväntningar själva.

Julen framkallar många känslor från vår egen barndom och vi känner förväntningar från våra barn över oss, vilket gör det inte alltför svårt att känna att allt blir lite övermäktigt. Men försök att ta till skrattet när något bli fel istället för att höja rösten och blir irriterad. För i januari så kommer ni mycket hellre vilja skratta åt när pepparkakorna brändes istället för att komma ihåg när mamma eller pappa höjde rösten när plåten togs ut med förkolnade pepparkakor.

Med detta önskar jag dig och din familj en riktig varm och härlig jul!

Kramar Föräldracoach Filippa
@kidsologi