Q&A Filippa Forsberg del 2

Småbarn har oftast en begränsad kommunikationsförmåga, vilket kan bli en utmaning både för de själva, men också för föräldrar. Det leder ofta leder till mycket funderingar och tankar hos den sistnämnda. Det kan vara svårt att förstå orsaken till sitt barns beteende, eller varför hen reagerar på ett visst sätt i vissa situationer. Det kan därför kännas skönt att ha någon att bolla sina frågor och funderingar med. Vår utbildade Föräldracoach Filippa Forsberg hjälper till att svara på dina frågor under våra Q&As på vår instagram - och eftersom vi vet att många delar samma frågor kommer vi att posta dem här så att fler kan få ta del av Filippas svar. Vill du också ha svar på din fråga? Följ oss på bonti.se på Instagram för att inte missa nästa Q&A.

Trots hos barn, hur gör man för att rida ut stormen?

Alla barn går igenom perioder då de uppför sig mer eller mindre "trotisgt. Dessa perioder går över. Försök att se vad det är som får ditt barn att sätta sig på tvären. Är det runt middagsbordet, kring läggdags, hämtning/lämning på dagis.? Försök att föregå problemet och hitta alternativ till det som får ditt barn att trotsa.

Måste man ha rutiner gällande mat och sömn för barn under 1 år?

Personligen är jag en stor förespråkare för rutiner då barn mår bra av att veta vad som ska hända, och man får ett barn som är mer samarbetsvilligt. Men måste man? Det är upp till er. Men jag skulle ge det ett försök och se hur ditt barn mår efter några veckor av rutiner. Börja med sömnen och skaffa ett schema för det. Livet blir mindre flexibelt för oss föräldrar men barnen mår generellt mycket bättre.

Hur får man en 3,5 åring att äta mer? Äter i stort sett ingenting.

Först tänker jag att det är viktigt att se att ens barn växer och följer sin kurva. Försök att avdramatisera stunderna kring matbordet då barn är smarta och känner av hens föräldrar iakttar hen och hur mycket hen äter. Gör små skålar med olika grönsaker och ha på bordet och låt ditt barn få ta själv. Gillar hen smoothies? Där är ett bra sätt att få i hen sina vitaminer. Gör en gubbe på tallriken av maten. Gör matstunden till en glad och positiv stund tillsammans :)

Har panik att vår son på 8,5 månad ej har börjat äta själv. Vet inte var jag ska börja!

När du säger ”ej börjat äta själv” menar du då börjat använda sina händer vid maten? Vad tycker ditt barn om att äta, vilka smaker? Låt ditt barn få utforska med sina händer och sitta med vid bordet när du äter. När han ser dig äta kommer hans intresse förhoppningsvis att öka inför mat och han kommer också vilja göra som du gör.

Min stora slår lillebror och säger att han är dum hela tiden, vad ska jag göra?

Bråk mellan syskon är vanligt förekommande men att använda fysiskt våld och säga elaka ord är inte okej. Jag tänker att du kan börja med att ha lite egentid med ditt äldre barn, tid då hen får bestämma vad ni ska göra. Det räcker med 15 minuter åt gången men tillräckligt för att ditt barn ska känna sig sedd från dig. Försök att undvika att ta sida i bråken då detta leder också till avundsjuka mellan barnen.

Mitt barn gallskriker alltid när vi ska lägga oss för natten. Vi lägger oss vid 7.
Barnet ifråga är 6 mån.

Det kan finnas många anledningar till att ditt barn gallskriker vid läggdags. Men jag undrar här om hen även gallskriker när hen ska sova under dagen? Vad har ni för någon rutin inför läggdags på kvällen? Badar, matar ni hen? Känns ditt barn trött på kvällen vid läggdags? När var hens senaste vilopaus? Många följdfrågor, men tror att det är viktigt att se till hur dagens rutiner ser ut för att sen kunna ändra lite i kvällsrutinen för att få ditt barn lugn och nöjd inför natten

Hur får man barnet att sova hela nätter i sin säng?

När man väl har bestämt sig för att ens barn ska sova i sin egen säng är det viktigt att man är konsekvent. Att om man väl har börjat så måste man fullfölja arbetet.
Börja med att prata med ditt barn om vad som kommer att hända under natten när hen kommer in till dig och om hen har några frågor. Jag tänker att när ditt barn kommer in till ditt rum på natten så följer du med hen tillbaka till sitt rum. Lugnt och sansat utan dramatik. Få ditt barn att känna sig trygg i sin egen säng.

1-åring som börjat bitas och slåss. Hur får vi honom att sluta samt förstå att det inte är okej och att det gör ont?

Att visa klart och tydligt att vi har alla rätt till våra känslor, men att vi inte slåss och bits. Att bitas gör ont. Aj. När vi blir arga kan vi stampa med fötterna eller boxas med en kudde, visa hur du gör när du blir arg. Men inte bitas eller slåss. Om han vill bitas, ge honom något att bita i och säg att denna kan han bita i om han vill bitas, men inte på människor.

Min dotter på 2 år har ätit dåligt de senaste 2-3 veckorna. När bör man kolla upp det?

Hur är din dotters allmäntillstånd? Har hon ont i halsen, magen? Hur är det på förskolan? Har något hänt i familjen som kan ha fått henne orolig?
Går hon på toaletten som vanligt? Ser hon ut att ha gått ner i vikt? Är hon glad i övrigt? Om din magkänsla säger att något inte är rätt så ring din husläkare. Du känner ditt barn bäst.

Vänliga hälsningar,
Föräldrarcoachen Filippa Forsberg