Q&A med Filippa

Vi anordnar löpande Q&As med föräldracoachen Filippa Forsberg som driver Kidsologi.se. Vi vet att föräldrar ofta delar samma tankar och funderingar och vi har sett att detta har varit ett värdefullt och uppskattat inslag i våra kanaler.
Har du frågor som du tror Filippa kan ge tips och råd kring? Missa inte nästa Q&A genom att följa oss på @bonti.se på Instagram och signa upp dig på vårt nyhetsbrev, där får du all information du behöver för att kunna delta nästa gång! 

 

Nedan har vi publicerat frågor som var återkommande och av liknande karaktär tillsammans med svar från Filippa.

Om en 2,5 åring beter sig riktigt illa, slåss, biter och förstör saker etc. Hur ska vi reagera? 

Ditt barn testar sina gränser och lär sig hela tiden vad hen får och inte får göra. För att det inte ska bli ett klimat av mestadels Nej-sägande, säg till ditt barn vad hen får göra. Om ditt barn ändå väljer att slåss, ta ditt barn ifrån situationen ex, om hen slår sitt syskon, ta bort hen från syskonet och prata med hen efter att du tröstat syskonet. Lämna inte ditt barn ensam i rummet och lär ditt barn vad hen kan göra när hen känner känslan av att vilja slå, bita eller liknande. Kanske stampa med fötterna eller boxas i en kudde. Ditt barn behöver dig som mest när hen uppför sig som värst, det är ett bra uttryck att komma ihåg. 

Vad är en bra tumregel för skärmtid/vecka för barn i 7-9 års ålder? 

Innan 5 års ålder är rekommendationen inte mer än 1h per dag (WHO). Efter det är det 2h per dag, Det som är viktigt är att våra barn rör på sig och att man ser till att INTE byta ut fysiska lekar mot enbart tvtittande eller spelande. Som förälder är det bra om man själv engagerar sig i vad barnen spelar och gör på nätet. Jag brukar rekommendera en rörelsepaus efter 45min tv tittande på 15 minuter så man låter hjärnan få vila lite. I slutändan så är det viktigt att se till att våra barn får komma hem från skolan, varva ner utan stimulans från skärmar, leka, äta middag i lugn och ro, göra läxor och lägga sig i tid. Skärmarna ska vara en bonus, inte ett måste.

Mina barn bråkar HELA TIDEN. De är 6,5 år och 4 år. Det känns som att jag bara skriker. 

Försök att ha ramar för vad barnen får göra. Gärna tydliga sådana så barnen vet vad som förväntas av dem. För att du själv ska må bra, försök att få in lite egentid så du känner att du har energi. När du känner känslan komma krypande att du håller på att "tappa det" försök att bita dig i tungan, ta ett djupt andetag, tänk igenom det du vill säga och sen säg det. Lycka till!!

Hur kan man hjälpa ett blygsamt barn att kommunicera "ordentligt" med andra? 

Öva hemma! Ditt barn känner sig som mest komfortabel hemma och där och då kan ni öva på olika situationer som kan uppkomma. Hur kan hen göra om någon som ditt barn inte känner ställer en fråga eller i klassen när hen ska svara. Kom på tillsammans olika knep för hur hen ska känna sig komfortabla. Förbered ditt barn när du vet att det kan bli jobbigt. Avslutning på förskola eller skola, vad känns okej och vad inte. Desto mer förberedd ditt barn är desto bättre kommer hen att må och klara av de olika situationerna.

Tips på hur man kan få barn att lära sig aktivera sig själva för att öka kreativiteten istället för att vi som föräldrar hela tiden bokar in aktiviteter åt dem, sport/play dates/ lektioner osv?

Vi som föräldrar vill gärna att våra barn ska vara aktiva och vara med på det mesta. Vi är rädda att de ska "missa något". Men det våra barn missar när vi bokar in för mycket för våra barn är "barnstyrd lektid". Tid då våra barn bara får vara. Att få vara uttråkade, att använda fantasin. Så jag tror generellt att vi som föräldrar måste ta ett steg tillbaka och komma ihåg att våra barn lär sig genom lek.

Det bästa sättet att få våra barn att aktivera sig själva är att faktiskt inte bestämma deras lekar åt dem utan att de själva får hitta på saker. När våra barn kommer till oss om hjälp på olika lekar, vänta lite med att svara. Om vi låter våra barn faktiskt få vara uttråkade så börjar fantasin att komma.

Hur gör jag när mitt barn trotsar allt jag säger? 

Trots är ett sätt för barn att visa att de också är en egen person med vilja och har något att säga till om. Låt ditt barn få höra vad det kan göra istället för att alltid få höra vad det inte kan få göra. Lek leken "wishes and fantasies". Där låter du ditt barn få sväva ut i sina drömmar, och ni gör det tillsammans. Åh jag förstår att du vill se mer på tv, berätta vad skulle du titta på? Hur många avsnitt? osv.

Hur gör jag när mitt barn inte vill äta mat? 

Försök att ha små skålar med olika grönsaker på bordet som ditt barn kan välja mellan, ha alltid något på bordet som du vet att ditt barn tycker om. Bestäm menyn för veckan tillsammans med ditt barn. Lycka till!

 

Följ @bonti.se på Instagram så du inte missar nästa Q&A med Filippa Forsberg.

Vänliga hälsningar,
Föräldrarcoachen Filippa Forsberg