Q&A med Barnvagnsgalen

Vi vet att föräldrar, blivande som nuvarande, har många frågor som berör just ämnet barnvagnar. Det kan därför kännas skönt att ha någon att bolla sina frågor och funderingar med. Vår barnvagnsexpert Josefine Tengqvist hjälper till att svara på dina frågor under våra Q&As på vår Instagram - och eftersom vi vet att många delar samma frågor kommer vi att posta dem här så att fler kan få ta del av hennes svar. Vill du också ha svar på din fråga? Följ oss på bonti.se på Instagram för att inte missa nästa Q&A. 

Bästa syskonvagnen för en 2-åring och en 1-månaders? 

Med så små barn brukar man vilja ha möjligheterna att ha sitsarna vända mot sig. Med den förutsättningen i åtanke skulle jag rekommendera Bugaboo Donkey 5 som är en syskonvagn på bredden eller Cybex Gazelle S som är en syskonvagn på längden. Fördelen med båda de här vagnarna är att de lätt går att göra om till enkelvagn om exempelvis stora är på förskolan och man bara rullar bebis.  

Kan man dra åt de nitade skruvarna på Fox 2? 

Vet ej/vågar ej råda. Hade vänt mig till Bugaboo Sverige och ställt frågan. 
Bontis kommentar: Vi rekommenderar inte att du försöker reparera vagnen på eget bevåg. Kontakta återförsäljaren eller Bugaboo så kan de hjälpa dig vidare.  

Vad skulle du rekommendera för resevagn till tvillingar på 6 månader? 

Baby Jogger City Tour 2 Double! Det är en oerhört smidig och lättkörd syskonvagn som blir lika liten hopfälld som en enkelvagn.  

Bästa förskolevagnen?

Det är svårt att svara på utan att veta vad man i det här fallet menar med förskolevagn. Är det en vagn som ska transporteras fram och tillbaka till förskolan och som barnet ska sova i på förskolan men som även ska användas som vardagsvagn. Då hade jag satsat på en Baby Jogger City Mini Gt 2 som har fullt liggläge men som fälls enkelt och blir väldigt kompakt hopfälld.

Är det så att vagnen ska förvaras på förskolan så brukar mitt tips vara att satsa på en stabil begagnad vagn med fyra fasta hjul och bra gung.   

Ska liggdelen på Cybex Talos S Lux luta svagt nedåt /bakåt? 

JA! Alla liggdelar brukar luta lite, om än knappt märkbart, bakåt. Så att fötterna alltid ligger lägre än huvudet.  

Vagn till lång förälder? 

Om vi pratar duovagn (vagn med liggdel och sittdel) så hade jag tittat på Bugaboo Fox 3, Maxi Cosi Lila XP, Silver Cross Wave, Emmaljunga NXT 90 och Uppababy Vista V2. Mitt råd är dock att testköra vagnarna i butik för att se vilken som passar just dig bäst! 

Hur klär man en nyfödd bäst i liggdelen nu i vinter? 

Jag har själv rullat två vinterbebisar i liggdel och har då haft lammskinn underst i liggdelen och sedan åkpåse. Bebis har jag klätt i ulloverall, vantar mössa och extra strumpor. En bra grej att investera i är en termometer att ha i vagnen, den kommer väl till hands även på sommaren. Oftast är bebisar snarare för varma än för kalla. De ligger väldigt skyddade i vagnen.

Mitt bästa tips är lager på lager så det är lätt att anpassa klädseln efter väder och vind! 

Hur mycket skötsel kräver lufthjul? Pumpa, punka osv. 

Jag har rullat många vagnar med lufthjul och aldrig fått punka. Det viktigaste är att se till att pumpa dem regelbundet så att de har rätt lufttryck. Självklart kan man ha otur och få punka någon gång. Men får man punka flera gånger bör man kolla däcket så att där inte sitter något som gör att det blir hål på slangen.  

Bästa åkpåsen i Go Big 2 som går att fästa på något sätt?  

Britax vagnar har hällor längst upp på ryggstödet där man kan fästa deras egna åkpåse, Britax Shiny Cosytoes. Använder man en åkpåse från ett annat märke som har päls, brukar man kunna använda knapparna till pälsen för att fästa åkpåsen i samma hällor. Fungerar inte det tipsar jag om vanthållare för att fästa åkpåsen 😊 

Kan man ha mjuklift i liggdelen? 

Man kan absolut ha mjuklift i liggdelen om man så önskar och det underlättar för er. När jag rullade bebis förra vintern använde jag Najell Sleepcarrier i liggdelen tillsammans med Najells åkpåse. Det var både mysigt/ombonat och var smidigt att ta med sig mjukliften dit jag inte kunde/ville ta med hela vagnen. 

Duovagn till landet?  

Jag tycker att Britax Smile är väldigt lättkörd både på gräs, grus och asfalt. Jag bor på landet och här fungerar den ypperligt. Vill man gå i mer kuperad terräng bör man titta på en vagn med fyra fasta hjul. 

Andra duovagnar man kan provköra som jag anser fungerar är: Emmaljunga NXT 90, Cybex Priam och Joolz Day+ (till Day+ kan man köpa till terränghjul). 

Bästa åkpåsen till Cybex Priam?  

Bästa åkpåsen till Priam är en åkpåse som man kan öppna hålen för selen på, där hålen är vertikala. Så slipper man trä i och ur selen för att fästa åkpåsen.  

Exempelvis: Cybex Platinum Åkpåse Deep Black

Man behöver nödvändigtvis inte ha Cybex egna åkpåse men det är den sortens öppningar för selen man vill åt.  

Vilken syskonvagn hade du rekommenderat för promenader? För asfalt och grus.  

Om vi begränsar urvalet till att vagnen ska vara härlig att promenera med och att vi inte ska ha den in och ut ur bilen så hade jag tittat på Emmaljunga NXT Twin när det gäller ett vändbart alternativ och Thule Urban Glide 2 Double eller Baby Jogger City Mini GT 2 Double när det gäller framåtvända alternativ 😊 

Måste man använda bältet i sittvagnen? 

Sele är rekommenderat. Speciellt om barnet är litet och riskerar att luta sig åt något håll och falla ur. Gillar inte barnet selen finns det universala varianter som gör att barnet kan röra sig mer som kan vara ett bra alternativ. Då fästes selen på barnet och sedan i ringar i vagnen. På Britax finns det så kallade d-ringar i sittdelen som man kan fästa den i. 

 

Vänliga hälsningar,
Barnvagnsexperten Josefine Tengqvist

  

<

rekommenderade produkter