Sommar och varma dagar med baby 

När temperaturen stiger uppåt 30-strecket kan det kännas jobbigt att ha en liten som man ska svalka – man kan ju inte ge dem fyra glassar och åka till ett vattenland precis!

Vi har samlat våra bästa tips för hur man hanterar sommarvärmen med en liten baby: 

Hur vet jag att min baby är för varm?

Känn i nacken och ner mellan skulderbladen så känner du om din baby är för varm. Din babys händer och fötter är alltid kallare, så det är bättre att känna efter på ryggen.

Hur ska jag klä min baby när det är varmt ute? 

Naturmaterial är en vinnare! Naturmaterial som bomull, bambu eller tunn ull transporterar bort fukt, vilket gör att din baby slipper att ligga i ett våtvarmt omslag.

För att skydda din baby mot solens strålar (den nyföddas hud är mycket känsligare mot sol än vår egen) så är det viktigt att använda långa ärmar och ben på plaggen, även om du själv gärna har kortärmat och shorts/kjol.

Mössa behövs inte när det är varmt ute, förutom om du bär ditt barn i bärsele eller i famnen. Då passar det bra med en UV-hatt (gärna med skärm för att slippa få sol i ögonen).

Hitta skuggan!

Se till att barnvagnen står i skuggan. Om det inte finns något skuggläge, använd ett parasoll till barnvagnen för att skapa en skuggig plats för din baby att vila på. Annars kan en UV-filt, UV-gardin eller gallerfilt skapa en skuggad plats för din baby. Viktigt är att se till att det alltid är ett mellanrum mellan filt och sufflett/liggdel så att luft kommer in!

Ventilation – luft ger svalka 

En sommarsufflett med mesh-paneler ger bra luftgenomflöde i liggdelen (och sittdelen). Vissa liggdelar (t ex på Bugaboo Fox 3, Bugaboo Donkey 5 och Joolz Day+) har ett inbyggt meshfönster i själva liggdelen, vilket ger optimal ventilation för din baby under varma dagar. 

Bada!

Även små barn kan bada för att svalka av sig. Gör i ordning badbaljan med lite svalare vatten (inte för kallt – tänk ljummet!). Om din baby tycker om det, är det fritt fram att svalka ner hen med ett bad. 

Behöver min baby dricka extra?

Nej, generellt kan man säga att en baby får i sig all vätska den behöver via bröstmjölken/ersättningen (men om du ammar så är det viktigt att DU får i dig extra mycket vätska!). Bröstmjölk innehåller faktiskt 80% vatten, så det ska inte behövas extra av den varan. Varma dagar kan din baby därför behöva äta oftare än vanligt för att få i sig tillräckligt med vätska.

Du kan självklart ge din baby lite vatten efter matning om det behövs, men se till att hen ätit klart innan.

Hur märker jag om min baby har vätskebrist? 

Om din baby känns pigg och kissar lika ofta som vanligt behöver du inte vara orolig. Om din baby känns slö, inte orkar äta, kissar sällan med mörkare urin och känns gnälligare än vanligt så kan det vara tecken på vätskebrist. Om din baby uppvisar ovan beskrivna symptom och du har svårt att väcka din baby när hen somnat, ska du söka vård direkt.

Läs mer om vätskebrist hos barn hos 1177.se

Värmetips för äldre barn (över 1 år): 

  • Praktiska UV-kläder, skugga och många svalkande bad är en bra början. Har ni inte tillgång till bad, köp en sprayflaska på städavdelningen och ha vattenkrig utomhus!
  • Vätska är viktigt! Ge helst vatten, men om det är väldigt svårflörtat så kan saft eller juice funka bättre. Ett bra tips för att alltid ha iskallt vatten är att frysa in en PET-flaska med vatten (tänk på att lämna lite utrymme i flaskan, eftersom isen tar mer plats än flytande vatten). När isen smälter har ni iskallt och svalkande vatten att dricka!
  • Förbered ett gäng ”nyttiga” glassar i form av frusen vattenmelon. Skär i lagom bitar, stick in en glasspinne och frys in. Perfekt värme-hack för små (och stora)!
  • Är det för varmt för att somna? Släpp in den kallare luften på kvällen, håll fönster stängda och persienner/gardiner nerdragna på dagtid. Lägg sängkläderna i frysen en stund innan läggdags så blir det svalt och skönt i sängen. En varm dusch eller bad precis innan läggdags gör att kroppen kyler ner sig och aktiverar dessutom oxytocin som gör det lättar att komma till ro. Funkar för både stora som små!

Favoriter från Sol & Bad