Köpa barnvagn

Våra bästa tips inför att köpa barnvagn

Många tycker att det är svårt att hitta ”rätt” barnvagn. Tätt följt efter inköp av babyskydd till bilen (som ofta behövs redan vid hemfärd från BB) kommer vagnsköpet. Det är oftast det största inköpet som de blivande föräldrarna gör inför att babyn ska födas. Idag finns det en stor mängd märken och modeller att välja bland. Bonti har alla de bästa barnvagnar som finns i Sverige och vi erbjuder Prisgaranti på alla barnvagnsköp på Bonti.se och i våra butiker.

En del föredrar att köpa svensktillverkat, andra sätter design och trender först och somliga tittar på ”Bäst-i-test”-resultat innan de slår till. Utöver själva vagnen finns också många tillbehör att köpa till. För den som väntar sitt första barn kan det ibland kännas svårt att veta vad som är nödvändigt. Nedan listar vi de vanligaste barnvagnstyperna och deras huvudegenskaper.

Botanisera i god tid

Det kan vara en god idé att läsa in sig på de olika modellerna/varumärkena av barnvagnar i god tid då det finns mycket att välja på. De flesta barnvagnar går fort att få hem efter beställning då vi har stående leveranser från de flesta av våra leverantörer. En del populära modeller finns alltid i lager. Vill du skräddarsy din vagn med många personliga val ökar leveranstiden generellt. Du betalar en handpenning vid bokning i butik och resterade belopp slutbetalas när du hämtar ut din vagn. Vid köp online erbjuder vi avbetalning via Klarna. Vi erbjuder förlossningsgaranti, garantin innebär att om något går fel under er graviditet eller vid själva förlossningen gör vi ett återköp.

Värt att titta lite extra på

Är vagnen lätt att fälla ihop? Får den plats i bilen? I en eventuell hiss? Vilken typ av hjul passar era behov bäst? Vad är för- och nackdelar med luftfyllda hjul kontra ett punkteringsfritt alternativ? Vad väger vagnen? Finns det en framtida syskonlösning? Finns extra tillbehör som t.ex. åkpåse, regnskydd, transportväska etc.?

Välj vagn efter era behov

Om ni bestämt er för barnvagnsmärke så är det dags att fundera på val av modell. Det kan vara bra att i förväg fundera på hur just er vardag kommer att se ut och låta era behov styra valet. Är en extra rymlig liggdel att föredra? Om ert barn föds på hösten och liggdelen ska rymma en stor åkpåse under hela vinterhalvåret kan det definitivt vara det. Är det viktigt med extra packutrymme? Om ni ska åka mycket kollektivtrafik eller handla med vagnen är ett större förvaringsutrymme ett stort plus. Vill ni ha en barnvagn som tar liten plats och som ryms lätt i en trång hiss eller bak i bilen på era långresor? Är det viktigt att vagnen rullar bra på skogsvägar och i snö eller ska den köras mest i stadsmiljö? Finns ett äldre syskon (eller om ni planerar fler barn) som också åker vagn, vilka lösningar finns då hos respektive vagnsmärke?

Se alla barnvagnar från Emmaljunga, Bugaboo, Cybex, BabyZen, Mountain Buggy, Uppababy med flera vi har.


Vad är vad?

Duovagn

En duovagn består av två separata delar. En liggdel som används det första halvåret, innan din baby kan sitta upp. Liggdelar kan i de flesta fall enkelt klickas av och på vagnens chassi och kan därför även användas som en flyttbar sovplats även inomhus. När babyn kan sitta upp, vid ungefär 5-6 månaders ålder, är det dags att byta till vagnens sittdel. De allra flesta sittdelar är vändbara så att ni kan börja med att ha barnet bakåtvänt med full uppsikt och ögonkontakt. Tänk på att små barn ofta blir trötta av för många intryck som ett rent framåtvänt åkande kan ge.

Kombivagn

En större sittvagn som i kombination med en mjuk eller en hård lift (insats) kan användas direkt från start. När ditt barn inte längre vill ligga ner lyfts liften enkelt bort och man använder vagnen som sittvagn med ett plant viloläge för de stunder som barnet sover i barnvagnen.

Sittvagn

Vi erbjuder sittvagnar från flera leverantörer som fungerar som rena sittvagnar (ofta med flera lutningslägen för vila) till de lite äldre barnen som behöver åka vagn till och från förskolan eller på resor t.ex.

Sulkyvagn

En mindre, stabil sittvagn med enklare viloläge. Ibland säljs dessa utan sufflett och används ofta som vagn till och från förskolan när barnet är lite äldre. Har oftast en högre maxvikt. Finns med eller utan svängbara framhjul.

Resevagnar/paraplyvagnar

Utöver en rejäl barnvagn uppstår ganska snart behovet av en lättare vagn att ta med på resor, att ha bak i bilen vid ärenden osv. Vi säljer resevagnar i flera modeller med olika egenskaper. Flera av dessa går att ta med sig som handbagage på flyget och ni slipper då checka in vagnen som bagage med risk för att den ska gå sönder. Det är också bekvämt att kunna sätta barnet i en vagn direkt efter flighten istället för att behöva bära på barnet vid bagagebandet. Idag har de flesta resevagnar justerbara suffletter med SPF som skyddar mot skadlig strålning från solen, bekvämt viloläge och låsbara framhjul. Kraven på komfort ökar hela tiden.

Syskonvagn

Idag finns det flera barnvagnsmärken som erbjuder syskonvagnar, oftast i form av en vagn på bredden för 2 barn, oavsett om det är tvillingar eller ett syskonpar i olika åldrar. Generellt sett är dessa syskonvagnar anpassade efter våra moderna krav på att kunna ta oss fram smidigt, inte minst i kollektivtrafiken.

Tillbehör

De allra flesta barnvagnstillverkare erbjuder smarta och matchande tillbehör till sina respektive modeller. På marknaden finns även universella tillbehör som passar de allra flesta märken. Beroende på vilken tid på året barnet föds ser behovet av tillbehör lite olika ut. Inför hösten/vintern kan det vara bra med en tjockare filt, en åkpåse, ett praktiskt regnskydd och kanske hjulskydd att sätta på hjulen när vagnen står inomhus. Till sommaren kan det vara bra med ett extra solskydd, en ventilerad sufflett och tunnare bäddutrustning. Oavsett årstid är en bra skötväska som rymmer allt du vill ha med dig den första tiden en bra investering. Likaså ett gediget barnvagnslås.

De allra flesta tillverkare erbjuder s.k. adapters till babyskydd som ett extra tillbehör. Med dessa kan du montera babyskyddet direkt på vagnens chassi. Smart när den lilla babyn somnat i bilen och ni ska ut på ett kortare ärende. Du behöver alltså inte ta ur barnet ur babyskyddet och lägga över i vagnens liggdel utan babyn kan lugnt sova vidare efter att du enkelt placerat babyskyddet på vagnens ram.

En smart transportväska är en bra investering om ni reser mycket, den skyddar din barnvagn mot repor och andra stötskador som annars lätt uppstår.

Prisgaranti

Vi erbjuder prisgaranti på alla barnvagnsköp.


Att köpa barnvagn utomlands

Det kan vara lockande att köpa sin barnvagn utomlands, till exempel via nätbutiker som erbjuder leverans till Sverige. Man bör dock beakta detta noggrant. I Europa håller man sig till den standard som heter EN1888. Vagnar från flera europeiska länder har även andra specifika krav, bland annat på att tyget ska vara flamsäkert. Detta innebär att samtliga textilier behandlats kraftigt med starka kemikalier. Vagnar som säljs i Sverige har inte dessa kemikalier i sina textilier.

Säkerhetsstandarden är inte densamma i alla länder, t ex vissa säkerhetsspärrar saknas på vagnar från andra länder. Det kan även vara mycket svårt eller till och med omöjligt att få fram exakt rätt reservdelar till de vagnar som inte kommer från Sverige. Det finns ingen global garanti när man köper en barnvagn utomlands. Garantin gäller alltid endast hos det företag man köpt sin barnvagn.

Bra att veta

Produktgarantier gäller i de flesta fall endast förstahandsköparen och reklamationsrätt gäller alltid endast förstahandsköparen enligt Konsumentköplagen.