Första tiden med babyn

Att komma hem med sitt nyfödda barn är stort och underbart, men även fyllt av oro.

För det nyfödda barnet är det samma känsla. Från att ha legat i livmodern måste babyn nu börja äta själv, hålla värmen själv osv, vilket är en helt ny upplevelse för babyn.

Det späda barnet behöver mycket närhet och det kan upplevas som att du aldrig kan lägga ifrån dig babyn. Detta är helt normalt, och ställer du in dig på att under de fyra första veckorna är det helt okej att gå runt i pyjamas och inte känna något krav på att bjuda hem närstående, utan bara vara fokuserad på barnet så kommer det att lugna ner sig.

Jag tycker det är viktigt att du innan förlossningen pratat igenom dina förväntningar och därmed kan ta hjälp av din partner eller någon närstående som kan hjälpa till med matlagning, handling och städning.

Hormonerna i kroppen dansar cancan och det är helt normalt att man i ena stunden är superlycklig och i nästa minut storgråter och undrar ”hur jag ska klara av detta?”.

Ett råd är att prata med sin BVC-sköterska som har stor erfarenhet och kan stötta dig i detta.

Amning första tiden

Amningen kan i början kännas svår. Barnet suger ofta många gånger per dag eftersom sugbehovet är större än behovet av bröstmjölk och det är en ren överlevnadsinstinkt från babyn.

Många kommer med goda råd att man inte ska amma så ofta men det är viktigt i början.

Barnet behöver hitta sin trygghet, du knyter an till ditt barn och din hjärna får signaler hur mycket mjölk som behöver produceras.

Man ska vara medveten om att de råd som säger att man bara ska amma sitt barn var 3–4 timme kommer från råden hur man ger ersättning. Dock är ersättning uppbyggt på ett helt annat sätt och tar längre tid att bryta ner och håller därför babyn mättare längre. Det är därmed inte optimalt att följa de råden för amning.

Är barnet inne i en tillväxtperiod kan det behöva amma en gång per timme under vissa perioder och rent vetenskapligt tar det barnet 46 minuter att bryta ner bröstmjölken, så lita på ditt barn och dig själv.

Tänk på att försöka vila mycket och dricka, många glömmer det, men det är viktigt för att du ska må bra.

Kroppens förändring

Din kropp förändras mycket efter förlossningen. Många kan haft problem med bäckenuppluckring och det tar tid att det ska gå tillbaka. Så även där: lyssna på din kropp.

Livmodern som väger ungefär ett kilo vid förlossningen ska återbildas tillbaka till storleken som ett hönsägg, man kan därför uppleva en tyngd om man rört sig mycket.

Det nyfödda barnet har en annan dygnsrytm än vi och har en förkärlek för att vara piggare på kvällen/natten i början. Många gånger har man upplevt att det är mer rörelse i magen på kvällar och nätter.

Ta hjälp av ditt BVC så kan de ge dig många goda råd om sömn och lyssna gärna på vår podd Hedda Hela livet. I avsnittet ”Första tiden” kan du få massor av råd och hjälp.

  

Vänliga hälsningar,
Barnsjuksköterskan Birgitta Klang