Allt du behöver veta om bilbarnstolar
Enligt lag ska alla barn som är kortare än 135 cm ha särskild skyddsanordning, d.v.s. någon typ av bilbarnstol, när de färdas i bil. Som nybliven förälder kan det kännas svårt att veta skillnaden på de olika typerna av bilbarnstolar och ungefär vilken ålder de passar till. Vi har skrivit ihop en liten guide som kan vara till hjälp när du ska välja rätt bilbarnstol!
Babyskydd (ca 0-1 år)
Babyskydd är en bilbarnstol speciellt utformat för små barn, från nyfödd och upp till ca 12 månader (så länge ditt barn sitter bekvämt och inte har uppnått maxlängd/maxvikt för ert valda babyskydd).
Första tiden ger ett spädbarnsinlägg extra stöd och ser till att babyn får rätt position i babyskyddet. Detta kan sedan tas ur när din baby växer så att hen får mer plats i babyskyddet. Suffletten på babyskyddet skärmar av ljus och intryck, så att det blir en trygg plats att vila på.
Babyskydd kan alltid fästas i bilen med bilens eget trepunktsbälte, men de flesta tillverkare erbjuder även en praktisk bilstolsbas som gör att du enkelt kan klicka fast babyskyddet i bilen. Tänk på att babyskyddets handtag alltid ska vara i uppfällt läge under färd.
Ett babyskydd kan också fästas på barnvagnens chassi med hjälp av adaptrar som tillverkas av barnvagnens varumärke. Smidigt när ni inte vill ta med liggdelen i bilen eller om din baby har somnat i babyskyddet!
När ditt barn kan sitta stadigt på egen hand kan du byta till en bakåtvänd bilbarnstol, men som sagt så går det naturligtvis bra att fortsätta använda babyskyddet så länge ditt barn sitter bekvämt och inte har vuxit ur babyskyddet i längd eller vikt.
Bakåtvänd bilbarnstol (upp till ca 4-5 år)
När ditt barn vuxit ur babyskyddet är det dags för en bakåtvänd bilbarnstol. Idag har de flesta bakåtvända bilbarnstolar antingen inbyggd bas med isofix-fästen eller så ingår de i ett s.k. modulsystem, där en bilstolsbas fungerar till både babyskydd och den bakåtvända bilbarnstolen av samma varumärke.
Det finns även bilbarnstolar som använder bilens eget trepunktsbälte, remmar och ett stödben för att förankras i bilen. Bilbarnstolar utan isofix har oftast en högre maxvikt/längd, vilket gör att de är ett bra val om ert barn ligger några kurvor över medel i BVC-häftet.
Idag rekommenderas det att barn ska åka bakåtvänt till minst fyra års ålder, men helst upp till fem års ålder om möjligt. Anledningen till detta är att barnets huvud är stort och tungt i förhållande till resten av kroppen, och att det gör att barnets nacke och huvud utsätts för extra stora påfrestningar vid en frontalkollision.
Bilbarnstolen är inte urvuxen förrän den rekommenderade maxvikten/maxlängden är uppnådd eller barnets huvud sticker upp ovanför bilbarnstolens kant med mer än en tredjedel (ungefär i ögonhöjd).
Den vanligaste orsaken till att föräldrar vänder sina barn för tidigt är att man själv tycker att det ser obekvämt ut att sitta med benen korsade eller böjda. Det är dock väldigt sällan barnet klagar på att sitta så! Tänk på hur ditt barn sitter i soffan eller när de leker på golvet – om du inte är fullfjädrat yoga-proffs så skulle du antagligen sträcka en sena eller två om du försökte sitta så själv.
Värt att tänka på är att det även finns bakåtvända bilbarnstolar som räcker ända upp till ca 7 års ålder från varumärken som BeSafe, Britax, Axkid med flera. Om du vill att ditt barn ska kunna sitta bakåtvänt så länge som möjligt, är en sådan bilbarnstol en mycket god investering. Du hittar alla bakåtvända bilstolar upp till 7 år HÄR.
Framåtvänd bilbarnstol (upp till ca 12 år)
När ditt barn är redo att sitta framåtvänt (tidigast från 4 år) gör en framåtvänd bilbarnstol att ditt barn kommer i rätt höjd och ser till att bältet sitter rätt över kroppen. De flesta framåtvända bilbarnstolar har isofix-fästen som gör att de sitter fast ordentligt i bilen, och följer inte med framåt och adderar vikt mot barnets rygg vid en kollision.
Du använder bilens eget trepunktsbälte för att knäppa fast ditt barn, och bilbarnstolen har punkter som gör att bältet hamnar rätt över barnets bröstkorg och höfter. Det skyddande skalet ser till att krafterna vid en eventuell krock leds bort från ditt barns kropp.
Viktigt att tänka på:
Om du vill montera bilbarnstolen/babyskyddet i framsätet, måste airbagen kopplas ur. Detta kan göras via nyckelavstängning eller på auktoriserad verkstad. Tänk även på att barn som är kortare än 140 cm inte ska sitta på en plats med aktiverad airbag, oavsett om de använder bilstol/bälteskudde eller inte.
Framåtvända bilstolar som inte sitter monterade med isofix måste knäppas fast med bältet, alternativt tas ur kupén, om du åker utan barn i dem. Annars riskerar de att kastas framåt i bilen och orsaka skada om du är med om en krock.
Fler tips på vägen:
Köp gärna till ett sätesskydd som skyddar mot smutsiga skor och gör att bilstolen inte lämnar fula märken i sätet. Om ditt barn sitter framåtvänt, finns det även sparkskydd med smart förvaring som också fungerar som ett skydd mot smutsiga skor.
För de barn som sitter bakåtvända i baksätet är en bilstolsspegel en god investering. Det gör att du kan ha ögonkontakt med ditt barn, även när du själv sitter i framsätet. Det finns modeller med belysning som kan aktiveras, så att du ser ditt barn även när det är mörkt i bilen.
Solskydd som fästs på vindrutan i baksätet gör att ditt barn slipper besväras av solen på resan.