Tips om sömn

Den allra första tiden efter förlossningen är det vanligt att man som nybliven förälder pratar mycket om sömn. Eller kanske snarare avsaknaden av den!
Det finns få saker som kan få en så rubbad ur balans som för lite sömn. Precis som med det mesta, handlar det om att försöka hjälpas åt inom familjen och att skapa rutiner. Tyvärr är det inte alltid så lätt. Kvaliteten på barnets sömn kan vara svår att styra över, kanske har ditt barn kolikbesvär, mardrömmar eller helt enkelt är hungrig? Om du som förälder vill förändra sömnvanorna, så ta chansen tidigt. De flesta barn är fysiskt redo att sova hela natten från cirka sex månaders ålder, men sömnbehovet varierar. Värt att komma ihåg är dock att även fast det inte känns så det första året, så är allt föränderligt och det blir bättre! Rätt som det är har ni en tonåring som inte vill nåt hellre än att sova!

Upp-och-nervända världen

Det nyfödda barnet har från tiden i magen en dygnsrytm, som till motsats från dig, innebär att hen sover på dagen och är vaken på natten. Detta beror på att mamman under dagtid, genom att gå och röra sig, har vaggat barnet till sömns. Under nattetid då mamman ligger still vaknar ofta barnet. Under de första månaderna är dygnsrytmen oregelbunden. Det är framför allt hunger och mättnad som styr om barnet sover eller är vaket. Efter några månader börjar barnets inre biologiska klocka komma igång. Den justerar så småningom dygnsrytmen så att barnet sover mer under natten då det är mörkt och är vaket mer under dagen då det är ljust. Denna dygnsrytm behåller sedan de flesta människor resten av livet. Men under barnets första månader kan man alltså inte vänta sig att barnet ska kunna sova under större delen av natten, till exempel från midnatt till femtiden på morgonen, även om en del barn sover en stor del av natten redan från tre-fyra månaders ålder.

Tre till fem månaders ålder

Under denna period i barnets liv, växer barnet fort och förkylningar och andra övergående bekymmer är vanliga. Både psykisk och motorisk utveckling går snabbt och sömnen förändras. Barn i den här åldern behöver sova nio till tolv timmar under natten och två till fem timmar på dagen. De flesta utvecklar en ganska stabil dygnsrytm.

När barnet utvecklas får man anpassa sömnrutinerna

Allt eftersom barnet utvecklas får man justera rutinerna kring sovandet. När barnet får bättre motorik kan det till exempel bli nödvändigt att skaffa en säng som barnet inte kan ta sig ur. Från cirka sex månaders ålder är det vanligt att barnet känner oro och inte vill vara ensamt när det är dags att sova. Detta är helt naturligt men leder ofta till att barn inte vill gå till sängs. Barnet kan också vilja ha kontakt och söker trygghet hos en vuxen när det vaknar på natten.

Råd för att få barn att sova bra

Alla barn sover ibland mindre bra, men för att ge barnet de bästa förutsättningarna till att sova kan man bland annat se till att:

- barnet inte är hungrigt
- barnet har en torr blöja
- det inte är för kallt eller för varmt i rummet där barnet sover
- rummet är ganska mörkt

Förbered ditt barn på samma sätt varje kväll

Försök att göra kvällsrutinen till något lugnt och mysigt. Ha som mål att rutinen ska avslutas i sängen. En bra rutin kan vara att:

- ge barnet en torr blöja
- sätta på pyjamas
- ge försiktig massage
- ge något kvällsmål
- sjunga en sång
- läsa en saga – gärna samma saga varje kväll

Många barn blir också lugna och trötta efter ett bad. Försök att hitta de rutiner som passar för just ditt barn. Det viktiga är att barnet får en chans att slappna av lite, och att rutinerna signalerar att det är dags att sova. Om du hittar rutiner som fungerar bra för dig och ditt barn, försök att inte tänka på och oroa dig för hur det kommer att bli sedan, utan vila i tanken att det fungerar bra här och nu.

Små barn bör sova på rygg

För att minska risken för plötslig spädbarnsdöd ska barnet sova på rygg. Barnet kan använda en mjuk kudde, för att undvika ensidig belastning bör barnets huvud läggas omväxlande åt ena eller andra hållet. Tänk också på att det nyfödda barnet ska ligga med axlarna uppe på kudden för att nacken inte ska få en onaturlig vinkel. Undvik tjocka täcken som kan blockera barnets andningsvägar, satsa hellre på en pyjamas med fot eller en sovpåse om ni har det kallare hemma. 

Faran för plötslig spädbarnsdöd minskar med tiden och därför behöver man inte vara orolig när barnet själv kan vända sig och gör så i sömnen. Om du känner att du behöver råd angående ditt barns sömn så prata med personalen på din BVC.

Källa: 1177 Vårdguiden.

<

rekommenderade produkter