Meet & Greet: Dymla
Hej, Karin Dymmel! Berätta lite om dig själv och hur du fick idén till Dymla!
Jag är läkare och grundare av Dymla, som är en babylift som renar luften för små barn.
Idén till Dymla föddes redan 2013, när jag och min man David jobbade för FN och jag jobbade som läkare i Kongo. Då såg jag på riktigt hur det var de små barnen som var mest drabbade av luftföroreningar och infektioner.
2016 fick vi vårt första barn, Henry. Och som alla känner när man får sitt första barn, är att de är så små och man känner att man bara vill skydda de här små barnen. Sen fick han RS-virus när han var 3 månader gammal, blev jättesjuk och hamnade på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Då kände jag att man måste ha någonting för att kunna skydda små barn. Jag kollade runt och det fanns ingenting på marknaden. Det blev mera självklart att man borde ha något för att skydda de små barnen.
Vi gjorde extremt mycket research och har även fått stöd från Karolinska institutet innovations, som har varit med och stöttat oss från början.
Varför ska man ha Dymla?
Alla barn föds med ett outvecklat immunförsvar, som ska tränas. Men små bebisar ska inte bli allvarligt sjuka som i RS när de är så pass små, för de klarar inte av det. Om man får RS-virus som vuxen, så får man oftast bara en vanlig förkylning, men små barn kan bli väldigt sjuka. Man ser även kopplingar till astma hos barn som fått RS-virus, och det tampas Henry med än idag.
Vi kom även in på luftföroreningar med vår stora research som vi gjorde då, och luftföroreningar ska man inte andas in alls. Små barn har små lungor och andas mycket snabbare än vad vuxna gör, vilket gör att de får i sig mera luftföroreningar per kilo kroppsvikt än vad en vuxen person får. De åker dessutom omkring i barnvagnar, där bebisen ligger i den nivån som högst koncentration av farliga partiklar samlas i. Dymla skyddar mot dessa luftföroreningar och partiklar.
Man har också i nya studier från Harvard sett kopplingar mellan luftföroreningar och både autistspektrumsyndrom och inlärningssvårigheter. Så det är väldigt viktigt att vi skyddar våra små mot luftföroreningar.
Berätta mer om vad Dymla är och hur den fungerar?
Så här ser Dymla ut, och den är en babylift som man stoppar i barnvagnens liggdel. Den passar de allra flesta barnvagnar på marknaden, till och med Bugaboo Donkey som har en smalare liggdel.
Den fungerar genom att ha ett hepa-filter integrerat i suffletten. Vi har samarbetat med världsledande Camfil, som producerar filter både till NASA och SpaceX. Filtret är väldigt avancerat, luften kommer in där bak och det bildas ett övertryck inne i liften. Det gör att dålig luft inte kommer in från sidorna, utan istället trycks ut, så den luft som når barnet är renad. I fronten så har vi ett fönster med UV-skydd UPF 50+. Dymla har även ett white noise som gör att de sover bra i babyliften. Det här brusande ljudet gör att de blir väldigt trygga, det påminner om ljudet som de hör när ligger i mammas mage.
Jag har själv använt Dymla till mitt yngsta barn, som idag är snart 1,5 år. Efter det så gjordes det några förbättringar med Dymla, till exempel så det är väldigt mycket lättare att nå barnet. Man kan ta in handen mellan det skyddande fönstret och locket, för att till exempel stoppa in nappen. När man sätter på Dymla så ser man även en LED-lampa som lyser, så man vet att luftreningen är på. När man är ute på gatan eller i ett köpcentrum, så hör man inte luftreningen. Då är det jättebra att ha en direkt feedback att man ser lampan.
Man stänger av och sätter på luftreningen på baksidan. När man inte använder luftreningen så kan man använda den som en vanlig, jättebekväm babylift. Fönstret kan man rulla upp och fästa med knapparna.
Luftreningen drivs av en powerbank som ligger i en stängd ficka. Batteriet räcker i 10 timmar och det tar 4 timmar att ladda upp. Madrassen som bebisen ligger på har ett mjukt tyg som går att ta av och tvätta.
Handtaget har vi jobbat jättemycket med, det är otroligt skönt att hålla i. Om man bor i stan och man har en liten hiss som inte vagnen går in i, så kan man ställa man barnvagnen där nere och så går man upp med babyliften.
Dymla är framtagen för alla barn, eftersom alla barn har ett outvecklat immunförsvar.
Hur länge kan man använda Dymla?
Du kan använda Dymla upp till 9 kg, det är ungefär till 6 månader eller tills dess att barnet kan sitta upp själv. Jag själv använde Dymla ända tills vår son Valdemar var 8 månader, och han var en ganska stor bebis. Men de gillar ju att ligga lite trångt, som de gör i mammans mage.
Vad tycker kunderna?
Vi får jättemycket feedback från våra kunder att de känner sig väldigt trygga! De kan vara ute bland folk och ändå känna sig trygga i att de kan skydda sitt barn. Vi får också väldigt mycket feedback från våra kunder att bebisarna sover väldigt bra. Vi fick från en tysk kund att hennes mamma och svärmor först var ganska skeptiska för att det var en ny produkt, men sen så ville de inte lämna lägenheten utan Dymla! Det var väldigt väldigt kul att höra.
Använder ni återanvänt material?
Vi använder inte återvunnet material vid tillverkningen av Dymla. Den är dock certifierad enligt GRS, som står för Global Recycling Standard. Det innebär att materialet som används i Dymla går att återvinna så man kan återanvända materialet.
Hur mycket väger Dymla?
Dymla väger 2,6 kg. Det är många som säger att den är mycket lättare än den ser ut. Tanken är att man ska kunna röra sig fritt, och inte vara rädd för att kunna träffa folk på ett café eller gå på en trafikerad gata med ditt barn.
Kommer Dymla i fler färger?
Idag så gör den inte det, grå är min favoritfärg så därför blev den just grå! Även våra dragkedjor är gråa. Vi har bara jobbat med kvalitetsmärken, så dragkedjorna är från YKK.
Blir det blir varmt inuti babyliften?
I och med att luften byts ut flera gånger per timme, så står den aldrig still och värms upp. I en vanlig barnvagn kan ju faktiskt luften stå till, och blir därmed uppvärmd. I Dymla är det samma temperatur inne i babyliften som utanför, det kan till och med vara lite svalare. Men man ska självklart, som med alla barnprodukter, inte ställa den rakt i solen.
Vad skyddar Dymla mot?
Den skyddar mot luftföroreningar, även de allra minsta partiklarna, samt bakterier och virus.
Skyddar den mot pollen?
Ja. Pollen är ju ganska stora partiklar, så de filtreras också bort.
Hur lång tid tog det att utveckla Dymla?
Vi började med produktutvecklingen 2018, innan dess så var det mycket idébollande. Vi har ju ganska nyligen kommit ut på marknaden, så det har varit väldigt mycket arbete med funktionen. Vi har arbetat tillsammans med världsledande experter inom både luftfilter och barnhälsa, så att det har tagit lång tid. Men nu har vi en produkt som vi verkligen kan stå för, och som vi är väldigt stolta över!
Hur många är ni på Dymla idag?
Det är jag och min man David som är grundare, sen har vi ett team med olika kompetenser. Vi är runt 10 personer totalt idag.
Hur ser det ut framåt? Kommer det nya produkter?
Absolut, vi håller hela tiden på med produktutveckling så det jobbar vi med dagligen!
Stort tack för att vi fått veta mer om både dig och Dymla, Karin! Då ser vi fram emot att få se fler innovativa produkter från er i framtiden.