Köpa babyskydd och bilbarnstol – Bontis säljare svarar!

Innan barnet kommer är det många beslut att ta, och en av de viktigaste är vilken bilbarnstol man ska välja. Men det finns ju så många! Vilken bilstol är bäst för era behov? Vad betyder alla termer och förkortningar? Vi frågade en av våra kunniga säljare, Alex.

Hej Alex! Du har ju sålt många bilstolar genom åren, och säkert fått alla frågor som finns. Så nu ställer vi dem en gång till!

Vad är egentligen ett babyskydd?

– Ett babyskydd är en bilbarnstol för baby, det vill säga från nyfödd och upp till ca 9 månader. Exakt hur länge barnet kan sitta i babyskyddet är svårt att säga på förhand, eftersom det beror på hur stort barnet är. De flesta babyskydd anger en maxlängd, och en bra tumregel är att barnets hjässa inte får vara över kanten på babyskyddet. Sen kan det ju vara så att barnet kanske inte är så nöjd med att sitta i babyskyddet när det blir över 6 månader, utan hellre vill sitta mer upprätt och se vad som händer runtomkring. Så länge barnet är tillräckligt stort och kan sitta upprätt själv, så går det bra att byta till nästa bilstol.

Hur ska man tänka när man väljer babyskydd? Varför ska man ha bas till babyskyddet?

– Jag tycker att en viktig aspekt när du väljer babyskydd är att kolla att det finns adapter till vagnen du valt. Åker du bil ofta med barnet är det skönt att bara kunna klicka på babyskyddet direkt på chassit. Då slipper du flytta en sovande baby från bilstol till vagnens liggdel eller sittdel. Bas till babyskyddet är också skönt att ha, då kan du bara klicka i babyskyddet i bilen. Och det är i stort sett omöjligt att montera basen fel, vilket är skönt när det är en säkerhetsprodukt. Väljer du en bas med ISOfix så sitter den fast i bilens chassi och är det som är absolut säkrast vid en kollision.

BeSafe Travelsystem
BeSafe Travelsystem

Men vad gör jag med basen sen när barnet vuxit ur babyskyddet?

– Vissa stolar har ett helt koncept. Till exempel fungerar BeSafe iZi Modular i-Size Bas och Maxi-Cosi FamilyFix One till både babyskydd och nästa bilbarnstol. Så när barnet vuxit ur babyskyddet så klickar du bara i nästa stol i samma bas!

Maxi-Cosi FamilyFix One passar till både babyskydd och stol nr 2.

Och vad är ISOfix?

– ISOfix-fästen är som metallöglor som oftast sitter i baksätet i bilen, du kan känna dem mellan sätets rygg och sits. I dem förankrar du bilstolens bas med integrerade krokar som låser fast sig runt öglorna. Vissa bilmodeller har även ISOfix i passagerarsätet fram, men då är det viktigt att veta att man inte får ha airbag där barnet sitter.

Om jag inte har ISOfix i bilen? Vad gör jag då?

– Alla babyskydd går att montera med bilens bälte, och det finns även baser till babyskydd som går att fästa med bilens bälte och ett stödben. När det kommer till bilstolar för större barn så finns det flera modeller som du fäster med bilens bälte, ett stödben i golvet samt remmar som fästs i golvet. Om du har behov av att flytta den bältade stolen mellan två bilar så är ett bra tips att köpa extra fästremmar och ha färdigmonterade i den andra bilen. Då blir det mycket lättare att flytta och sätta fast den. När barnet är stort nog att sitta framåtvänt och använder en bältesstol, så går även de som har ISOfix-fästen att använda bara med bälte. Väljer du en stol utan ISOfix är det bra att veta att du alltid ska knäppa fast bältesstolen med bältet, även när barnet inte åker i den. Detta för att undvika att den slungas iväg och orsakar skada vid en kollision.

Vi pratade ju om när man kan byta från babyskydd till bilstol. Men när kan man byta från bakåtvänd bilstol till framåtvänd bilstol?

– NTF (Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande, reds. anm.) rekommenderar att alla barn ska åka bakåtvänt till 4 års ålder. Och helst ännu längre om det går! Om ditt barn är storvuxet och växer ur den bakåtvända bilstolen tidigare än 4 år så rekommenderar vi alltid att man tittar på en annan modell av bakåtvänd bilstol som fungerar bättre. Muskulaturen och skelettet i nacken är inte tillräckligt utvecklat för att klara en kollision i framåtvänt läge innan 4 års ålder. Ett tips är att titta på bältade bilstolar, de brukar ge bättre benutrymme och vara anpassade för en högre maxlängd.

Bakåtvänt till 4 års ålder och helst ännu längre om det går!

Om man nu bara har babyskyddet i 6 månader, kan man inte köpa ett begagnat babyskydd då?

– Vi avråder generellt från att köpa begagnade babyskydd och bilbarnstolar av den enkla anledningen att du inte vet vad de varit med om innan. Har de varit med om en krock eller till och med tappats från högre höjd än en meter, så rekommenderar tillverkarna att de ska bytas ut alternativt att skadade delar ska ersättas. Dessutom har de flesta bilstolar ett “bäst-före-datum”. Det beror på att plasten och andra material i stolen torkar efter en längre tid och står inte längre emot de krafter som en krock innebär. Köper du en ny bilbarnstol så vet du att den är säker och kan användas många år framöver.

Vad är i-Size? Det står ju på väldigt många bilstolar idag.

– Lite kort förklarat är i-Size är en certifiering som visar på att bilstolen genomgått och klarat flera tester. Till exempel är alla i-Size-godkända bilstolar testade för sidokollisoner, och de har alla ISOfix-fästen. Dessutom har alla i-Size-bilstolar en maxlängd istället för maxvikt.

Slutligen, har du tips på några bra tillbehör till bilstolen?

– Vadderat sparkskydd till sätet! Dels för att undvika att det blir fula märken i sätet efter bilbarnstolen och dels för att skydda sätets rygg från smutsiga skor. En spegel att fästa på baksätets nackkudde så att du kan se barnet från förarplatsen är också ett bra tillbehör. Som jag nämnde tidigare är extra fästremmar bra om du har bältad stol som du ska flytta mellan två bilar. Och babyskyddsadapter till barnvagnen, det är guld värt. Varje vagnstillverkare har sina egna adapters, så kolla att det finns adapters för just det babyskyddet du väljer.

Diono Ultra Mat
Diono Ultra Mat är det ultimata heltäckande skyddet för bilens säte och ryggstöd.

 

Om du vill läsa ännu mer om olika termer och tester, kan du kika på vår köpguide för bilbarnstol HÄR.

Köp din bilbarnstol här – välj bland mängder av säkra bilbarnstolar från BabyzenBeSafeBritax, CybexDoona+JoolzMaxi CosiMountain BuggySilver Cross och Stokke.

Och du har väl sett vår fina bilstolskampanj?

500 kr rabatt på bilstol nr 2!

När du handlar ditt babyskydd på Bonti.se får du en personlig värdekod som ger dig 500 kr rabatt på valfri bilstol nr 2 (ej babyskydd). Rabatten gäller i 18 månader från det att du köper ditt babyskydd. Kan ej kombineras med eventuella andra erbjudanden/kampanjer. Handlar du i en av våra butiker får du en personlig värdekupong.

 

SparaSpara