Förskolestart - Pirrigt för både stora som små

De flesta av våra barn har börjat denna vecka i förskolan eller i skolan. Efter ett långt sommarlov kan denna förändring kännas lite läskig för vissa av våra barn. Att ha spenderat massor av tid tillsammans med sina föräldrar och syskon, fått massor av uppmärksamhet och nu plötsligt vara borta från sina föräldrar under större delen av dagen kan kännas som minst sagt en utmaning.

Så hur kan vi som föräldrar hjälpa våra barn att göra denna övergång så smidig som möjligt?

Om vi som föräldrar visar att vi är lugna och bekväma med att vårt barn ska börja förskolan och skolan så brukar oftast våra barn också vara det.

Sommarlov är ofta förknippat med mindre rutiner, senare läggdags, mer glass och mycket mindre av ordning och reda. För att det inte ska bli alltför jobbigt för våra barn att gå tillbaka till vardagen så rekommenderar jag att man börjar vänja in barnen vid en tidigare läggning en vecka innan skolan börjar så man kan göra det steg för steg istället för att gå direkt från tex. kl.22 till den nya läggtiden kl.19…. Och som ni säkert har hört är sömn A och O för att våra barn ska orka med sina dagar.

För att få ditt barn att se fram emot skolan, hitta saker med skolan som ditt barn kan tänkas tycka om. Dela med dig av dina minnen och vad du tyckte om med skolan. Fråga ditt barn frågor om hur hen tror det kommer att vara.

Gör lite research på ditt barns förskola eller skola om den är ny. Ta ditt barn dit och titta på byggnaden, om ni kan leka lite på uteplatsen, allt för att ditt barn ska vänja sig vid sin nya skola.

Ju mer förberedd ditt barn är inför skolstart desto bättre kommer det att gå. Prata igenom med ditt barn hur dagen kommer vara. Var är ditt barns klassrum, kommer de vara i andra rum också under dagen. Hur gör man vid toalettbesök m.m.

Försök få till att prata lite med ditt barns lärare innan skolan startar, berätta om ditt barn och hens personlighet och hens tankar och känslor inför skolstart. Om ni känner något barn som har haft läraren innan, prata med hen och hör vad hen gillad bäst med henne och låt ditt barn få ställa frågor. Om ditt barn fortfarande inte känner någon tillit till läraren efter någon vecka hör då av dig till hen och berätta att ditt barn känner att den inte känner sig riktig trygg och skulle gärna vilja att ni tillsammans kom upp med en plan.

Förbered ett ställe hemma där ditt barn kan ha som sin “läxplats”, en plats där hen kan göra sina läxor eller om dem inte har kommit ännu, en plats där ditt barn kan läsa och känna sig lugn. Om ditt barn delar skrivbord med sitt syskon så kanske hen kan göra en personlig skylt som hen kan ta fram när det är hens tid att använda skrivbordet, allt för att ditt barn ska känna sig bekväm och positiv till sin “läx/läsplats”.

Barn gillar regelbundenhet och att veta vad som ska hända. Snabba förändringar i schemat kan lätt leda till raserianfall. Alltid bra att ha så regelbundna måltider som möjligt, helst tillsammans med hela familjen.

Att ha ett familjemöte innan skolstart där ni diskuterar hur vardagen kommer att se ut och vad ni har för regler vad gäller tex. läxor, läggning, skärmar.

Om ditt barn känner sig orolig, gör en oroslista, där du och ditt barn gör en lista med allt som oroar hen, rangordna orosmomenten. Du kan sen titta på denna lista tillsammans med ditt barn och diskutera fram strategier för att minska denna oro. För att sopa oron under mattan brukar sällan fungera. Själva tanken att göra något är oftast mer läskig än att faktiskt göra den. Så när ditt barn känner oron, prata lugnt och kärleksfullt med hen men se till att använda er plan för hur ni ska gå tillväga när oron kryper på. När ditt barn väl har vågat ta det första steget, ge massor av beröm.

Vissa barn behöver extra hjälp med den kompis- biten och för att ditt barn ska slippa känna oro över det också så kan du höra av dig till en kompis förälder och planera in lite lektid tillsammans med era barn. Ni kanske kan gå till skolan med en kompis för att inte den första dagen ska bli alltför pirrig.

Om det finns ett yngre syskon hemma som inte ska gå till skolan, och ditt barn visar sig vara lite svartsjuk på sitt syskon som får extratid med sin förälder, var tydlig med att du kommer även ha egentid med hen efter skolan.

Öva på att säga hej då. Vissa barn tycker det är extremt jobbigt att säga hej då, öva då i sådana fall på detta hemma. I scensätt olika scenarion där ni kan öva på hej då och på hur ni ska hantera när ditt barn blir ledsen.

När dagen är slut och ditt barn ska bli hämtat, var gärna i tid, helst fem minuter innan så ditt barn inte möts av en besvikelse när hen kommer ut från skolan. Om det är så att ditt barn börjar gråta när hen lämnar skolan, oroa dig inte alltför mycket då det är fullt normalt då det är då alla känslorna kommer ut. Efter att ha uppfört sig hela dagen så finns det chans att ditt barn kommer känna behov utav att utagera. Visa att du finns där, var lugn så ska du se att det går över.

När du väl hämtar ditt barn från skolan, så förstår jag att du har tio tusen frågor, minst! Men ta ett djupt andetag och om ditt barn inter berättar något, börja då du att berätta om din dag och hur du har haft det. Ofta hjälper detta ditt barn att öppna upp sig och känna sig trygg. När ditt barn berättar saker för dig, vänta med att avbryta och låt ditt barn tala till punkt. När hen väl har gjort det så kan du försöka återberätta det ditt barn har just sagt för att visa att du har lyssnat och förstått rätt. Sen försök att sätta namn på ditt barns känslor då det kan vara svårt för hen.

Nu när helgen kommer, försök att hitta på roliga saker tillsammans med familjen, skratta och bara vara!

Sist men inte minst, se till att DU sover innan du lämnar ditt barn. Du behöver ha energi när det inte blev som ditt barn hade förväntat sig och helt plötsligt vänder innan ni kommit fram till skolan. Där och då gäller det att du har ork för att hjälpa ditt barn att klara av dessa pirriga och nervösa första dagar i skolan!

Vänliga hälsningar,
Föräldrarcoachen Filippa Forsberg