Raserianfall – hur kan de undvikas?

Att våra småbarn får raserianfall, vredesutbrott (tantrum) är en del av deras utveckling. Det är heller inget fel på dig som förälder om ditt barn får fler raserianfall än ditt kompis barn. (Föräldraskam finns tyvärr hos många av oss.) 

Jag kan tyvärr inte trolla bort ditt barns raserianfall men jag kan göra dem mindre och färre.

Många raserianfall är triggade av att våra barn ska gå från att göra en sak till en annan. Att avsluta en sak för att påbörja en annan. Våra barns hjärnor gillar inte att bli överraskade. Att bli överraskade betyder en annan sak för våra barn än det gör för oss. Våra små barn förstår inte riktigt ännu konceptet tid och de blir chockade över de mest förvånansvärda sakerna. Det spelar ingen roll att badning har gjorts sen barnen var i princip nyfödda, varje dag, ungefär samma tid. Det blir ändå en överraskning för dem när du säger att det är dags att bada.

När våra barn inte vet vad som ska hända så känner de sig rädda, vilket kan leda till ett raserianfall.

Men när våra barn vet vad som ska kommer att hända innan det händer, så känns deras värld säker och förutsägbar och sannolikheten att de ska få ett raserianfall blir mycket mindre. Ett exempel kan vara att påminna våra barn att det är skola eller förskola dagen efter som inte borde vara en överraskning.
 
Så hur kan vi hjälpa våra barn?
  1. Planera
  2. Förklara när du väcker ditt barn vad som ska hända, att ni ska lämna hemmet klockan 8.10 för att åka till skolan. Så första ska vi äta frukost, klä på oss kläderna, borsta tänderna och håret, hämta väskan och sen klä på oss ytterkläderna för att gå ut.
  3. Låt ditt barn få göra något och känna att hen hjälper till. Alla vill vi känna oss duktiga och värdefulla. Vill du ha den blå eller rosa jackan?
  4. Om du vet att ni måste lämna hemmet klockan 8.10 för att hinna till skolan, börja då inte att samla ihop dina saker i sista sekunden för då kommer du att känna dig stressad och dina barn kommer säkerligen att känna utav det.

Låt oss säga att ditt barn hade hoppats få leka med sin kompis efter skolan men något har kommit emellan och det funkar inte. Ditt barn blir så besviken, ledsen och tårarna sprutar och ditt barn är nästintill otröstlig. Att då säga , “det kommer fler lekstunder, det gör väl inget” kommer bara att öka på känslan av frustration. Om du istället försöker visa att du känner med ditt barn och visar förståelse för hens känslor och säger. “Jag förstår, du hade sett fram emot lekstunden och nu blir den inte av. Det måste kännas jättejobbigt.” Så får ditt barn känna att du förstår och finns där för ditt barn när det är tufft.

En annan gång kan det handla om makt. Våra barn vill känna att de bestämmer (vilket även jag kan relatera till att man känner att man vill göra ibland;)) Istället för att tjafsa emot våra barn vilket kommer leda till en maktkamp mellan oss och våra barn, försök att lyssna till ditt barn istället.

Ge de den positiva känslan genom att ge dem alternativ. Vi vuxna tar ansvar över de stora besluten medan barnen kan få ha ansvar över de mindre.
  1. Det är läggdags, vill du höra en Alfons saga eller en Pippi saga?
  2. Vi ska äta middag nu, vill du ha morötter eller gurka som snack?
  3. Det är dags att gå till skolan, vill du ha dem blå eller vita skorna?
 
När våra barn får känna att de har lite kontroll känner de känslan att vi är i deras lag. De kommer troligtvis vilja jobba med dig istället för emot dig.

Ditt barn får höra ordet Nej cirka 100 gånger per dag, och hur kul är det? Så när de hör det för 86e gången kan det hända att våra barn får ett raserianfall. Försök istället att vända nej ordet till ett ja ord.
  1. Du vill äta kakor nu, det låter så gott. Vi kan äta kakor efter middagen.
  2. Du vill spela ett spel, det gör jag gärna så fort jag jag har skrivit klart mitt mail.
  3. Du vill se på tv, åh så mysigt, det gör vi efter vi har badat.
 
Ett av de bästa sätten att se till så att våra barn inte får raserianfall är genom att sätta gränser och hålla dem!
  1. När ditt barn ber om att få godis när ni är på ICA och du har sagt nej, håll dig till det då, även om ditt barn blir skogstokig.
  2. Har du sagt att det inte blir ett till avsnitt av favoritprogrammet, håll dig då till det
  3. Vill ditt barn inte lämna parken, det är ändå du som bestämmer 
Men varför kan inte du låta ditt barn se ett till avsnitt av favoritprogrammet eller stanna lite längre i parken. Jo, för vad tror du kommer att hända nästa gång du säger att det är dags att lämna parken? Eller att det är dags att stänga av Tvn? Precis samma sak, och troligtvis ett ännu större och ljudligare raserianfall.

När våra barn vet att vårt första svar också kommer att vara vårt sista så kommer de att få färre utbrott, och dem de har kommer att bli färre och kortare.
 
Lycka till!
Vänliga hälsningar,
Föräldrarcoachen Filippa Forsberg