Tips om amning

 

Sammanfattade råd om amning

Amning är inte bara mat, det släcker också törst, ger närhet, kärlek och tröst. Det är också ett sätt att umgås med sitt barn. Såväl amning som pumpning är något man behöver lära sig och behöver öva. Vid stress, smärta eller oro kan utdrivningsreflexen störas. Det kan då vara svårt att amma och mjölken vill inte rinna till. Det betyder inte att mjölken minskat eller tagit slut. Försök slappna av och lägg sedan åter barnet vid bröstet så brukar det fungera.

Som nybliven pappa eller partner kan man stödja mamman både praktiskt och känslomässigt. Det ökar förutsättningarna för att amningen ska få en bra start. En kort stunds avslappning innan amningen kan hjälpa. Man kan även ta en varm dusch och stryka lätt över bröstet för att stimulera frisättning av oxytocinet så att mjölken lättare rinner till. Om ett barn är för tidigt fött och inte orkar suga på bröstet, kan bröstpumpen vara ett bra hjälpmedel att stimulera och upprätthålla produktionen av bröstmjölk. Om man är tillfälligt separerad från sin baby är bröstpump ett användbart hjälpmedel.

Amningsbh:ar som är mjuka och går att öppna framtill är praktiska när man ammar. Eftersom brösten växer behöver man gå upp minst en storlek. Tänk på att köpa några stycken så att du kan alternera, gärna en extra mjuk bygellös bh som du kan sova med utan risk för att brösten och mjölkgångarna kläms. I amningsbh:arna finns ofta extra plats för ett amningsinlägg av olika typer. Amningskupor finns både som engångs och som tvättbara återvinningsbara. Har du såriga bröstvårtor kan du behöva luftande bröstvårtsskydd. Vid ömma, svullna bröst kan du använda dig av sk Relief pads som antingen värmer eller kyler eller värmande inlägg i ull/silke. Om du märker att ditt ena bröst läcker medan du ammar det andra så kan du komma att behöva en mjölkuppsamlare.

Det är viktigt att försöka hitta en bra amningsställning. Barnet ska ha en bra position i förhållande till bröstet. Det viktigaste är att barnets huvud inte är vridet utan är riktat rakt mot bröstet. För att undvika problem som sår på bröstvårtorna eller mjölkstockning är det viktigt att barnet redan från början har rätt tag runt bröstvårtan. De första sugtagen kan göra ont, men efter en stund bör det gå över. Om det gör ont i bröstvårtan under hela amningen har barnet inte rätt tag, ta då bort barnet och börja om. Lägg barnet så att barnets nästipp eller överläpp hamnar i höjd med bröstvårtan. Efter amningen bör bröstvårtan vara rund och rak, den ska ser ut som innan barnet började äta. Man bör inte låta barnet suga med fel tag eftersom det kan göra att man får såriga bröstvårtor, även mjölkproduktionen blir sämre.

En amningskudde som hjälper barnet att komma i rätt läge och avlastar din kropp främjar mjölkproduktionen då du kan sitta på ett naturligt avslappnat sätt. Som förstagångsmamma kan det kännas obehagligt att amma på offentliga platser, det kan också vara så att ditt barn behöver extra lugn och ro vid måltiden. Då kan ett amningsskynke eller en amningsponcho vara ett bra hjälpmedel. Barnet får ligga avskilt vid bröstet och du känner dig inte exponerad.


Vanliga Amningsproblem och hjälpmedel som underlättar

Läckage av bröstmjölk när du inte ammar

  • Amningskupor, finns som engångs i papper eller i tyg för återvinning.

Såriga bröstvårtor

  • Purelansalva 100 % rent ullfett.
  • Bröstvårtsskydd som luftar.
  • Amningskudde för rätt position.
  • Amningsnapp i mjuk silikon som skyddar och ger lättare tag om bröstet för bebisen.

Ömma, svullna bröst, mjölkstockning

  • Värmande inlägg i ull/silke, Flectalon eller Reliefs pads som kan värmas/kylas ned.
  • Värmande kläder som tex underkläder och bh i ullmix samt bra amningsplagg som värmer och inte smiter åt för hårt.
  • Amningspump för att lätta på trycket.

Vi säljer amningsprodukter från MedelaAventBOOBPromix m fl. Om amningen inte fungerar som den ska kan du få hjälp och stöd på din barnavårdscentral, via förlossningsvårdens amningsrådgivning eller via den ideella organisationen Amningshjälpen, www.amningshjalpen.se

SparaSpara